Папа Франциск: „Търговията с хора е чудовищно, жестоко и престъпно деяние!“

1 август 2017, 10:24

На 30 юли 2017 г., неделя, когато светът отбелязва Световния ден за борба срещу търговията с хора, папа Франциск призова за борба срещу всички форми на съвременното робство. След неделната молитва „Ангел Господен“ Франциск отправи призив към световната общност да се противопостави с адекватни мерки на „отвратителната язва, каквато е търговията с хора“.
„Всяка година хиляди мъже, жени и деца стават невинни жертви на трудова и сексуална експлоатация и търговия с органи, а ние, изглежда, вече толкова сме свикнали с всичко това, че го смятаме за нещо нормално. Това е чудовищно, жестоко и престъпно“ – каза папата, и призова световната общност към ефективно противопоставяне на всички съвременни форми на робство. „Нека заедно се помолим на Блажена Дева Мария, да подкрепя жертвите на търговията с роби и да обърне сърцата на търговците“ – добави Светият отец.
По оценки на Международната организация на труда, жертвите на принудителен труд в световен мащаб наброяват между 21 и 35 милиона души. Мъже, жени и деца попадат в ръцете на търговците на хора – както в родните си страни, така и зад граница. Всички държави по света страдат от търговията с хора, независимо дали става дума за страни на произход, транзитиране или пристигане на хората, продавани като роби. Около една трета от всички жертви са деца. Общо жените и децата съставляват 71% от жертвите на търговията с хора.
През 2013 г. Общото събрание на ООН проведе среща на високо равнище, на което бе приета резолюция за обявяване на 30 юли за Световен ден за борба срещу търговията с хора.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар