Болоня: Базиликата „Сан Петронио“ бе превърната в голяма трапезария, в която папата обядва с бежанци, бедни, болни и затворници

3 октомври 2017, 17:48

По време на посещението си в Болоня тази неделя папа Франциск отиде най-напред в център за бежанци, в който живеят хиляди емигранти и бежанци, повечето от които идват от Африка, Азия и Близкия изток. Те му подариха същата гривна, която получава всеки пристигнал в приюта. Много от тях са били спасени в морето. По призив на папата всички запазиха минута мълчание и се молиха за погълнатите „от пустинята или от морето“, които „хората не помнят“, „но Бог знае техните имена и ги приема до себе си“.
След срещата си с трудещи се, безработни, представители на профсъюзи, бизнесмени, които покани да работят заедно, „за да се увеличат достойните условия за труд“, папата ръководи молитвата „Ангел Господен“ пред катедралата. Той напомни за словашкия отец-салезианин Титус Земан (вж. catholic-news.bg), който предния ден бе провъзгласен за блажен в Братислава.
Катедралата на Болоня, една от най-големите в Европа, бе превърната в голяма трапезария, където Папата обядва заедно с бежанци, бедни, болни и затворници.
Той има каза: „Вие сте в центъра на този дом. Църквата иска всички в центъра. Тя не само е приготвила какво да е място или място някъде встрани, а такова в центъра за всички заедно.“
Веднага след това папата се срещна със свещеници, семинаристи, монаси и монахини от епархията и ги призова да „бягат като от чума от клерикализма“, който е „лош грях“. Папата има предвид духовници, които следват не призванието си, а личната кариера. Като лош пример той посочи свещеници, които пред канцелариите си окачват „приемно време“ и попита: „Какво ще правим, ако пред вратите на Господ видим такава табела?“ Вратата винаги трябва да е отворена. Преди всичко това се отнася за тайнството на помирението, изповедалните трябва да са достъпни винаги.
Последната среща на папа Франциск бе с представители на академичния свят. Болоня е известна с един от най-старите и престижни университети в Европа. Папата призова студентите да имат големи мечти и да не се задоволяват с посредственост.
Накрая папата отслужи Света Литургия на градския стадион, пред 40 000 души. Той покани християните да включат в живота си три неща, три „Р“ (на италиански Parola, Pane, Poveri): Божието слово, което е „компас“ по пътя към Господ; хляба, Евхаристичния хляб, защото всичко започва в Евхаристията; и бедните, защото който е с тях, той среща Исус.

(По romereports.com; de.radiovaticana.va)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар