В София пристигна статуята на Дева Мария Фатимска от светилището в Плевен

8 октомври 2017, 20:26

По повод 100-годишнината от явленията във Фатима в енория „Св. Йосиф“ в София в събота пристигна статуята на Дева Мария от Фатима от едноименното светилище в Плевен, придружавана от неговия ректор, отец Венцислав Николов, OFMConv, който изнесе проповеди по време на литургиите и в днешния неделен ден. Осветената на 2 март 2016 г. от папа Франциск статуя на Дева Мария Фатимска бе поставена пред олтара, а до нея – портретът на светите Франциско и Жасинта Марто, които заедно с братовчедката им Лусия Дева Мария избира за свидетели на явленията си във Фатима. В края на литургиите на верните бе дадена възможност да почетат мощите на децата-светци от Фатима.
Отец Венцислав представи времето на откровенията през 1917 г., белязано от Първата световна война, в която милиони губят живота си, а материалните щети са ужасяващи. През същата година избухва болшевишката революция в Русия, която довежда на власт комунистите, воюващи с Бога и Църквата. В Рим масоните организират поход до площада „Св. Петър“ с флагове и лозунги на сатаната, за да оповестят господството на дявола. Свидетел на това събитие става св. Максимилиан Колбе, който броени дни след него създава Рицарството на Непорочната.
Това е време, в което светът преживява огромна криза във вярата. В държави като Мексико и Испания се правят опити за интегриране на духовенството с отхвърляне на расото и духовния живот. Хиляди духовници губят живота си като мъченици за вярата. О. Венцислав цитира думите на св. Йоан Павел ІІ: „Най-голямата трагедия за човека днес е да живее така, като че Бог не съществува“ и отбеляза, че именно заради това Дева Мария се явява във Фатима и подчертава значението на вярата.
Той посочи, че всеки път отхвърлянето на Бога е довеждало до появата на политически системи, като тоталитарната, водещи до упадък на обществото, на истинското разбиране за свободата, един истински ад на земята. Дева Мария не случайно показва на децата как изглежда ада – вечно състояние на душата, което е последствие от нежеланието на човека да живее с Бога, да живее според Евангелието. Адът е място на резултат от естествения завършек на човешкия егоизъм, липсата на любов, постоянството в греха – „най-голямото нещастие за човека днес“, както казва св. Йоан Павел ІІ във „Veritatis splendor“. Само Евангелието ни дава гаранции за спасение. Всеки роден, не християнин, може да придобие вечния живот. Но Светата Католическа Църква и оставеното ни наследство от св. Петър и апостолите ни гарантира спасението в нея.
О. Венцислав цитира папа Бенедикт ХVІ относно актуалността на посланията от Фатима и днес, когато отбелязваме 100 годишнината от явленията там. Отговорът на тези послания се състои в:
1. Покаяние, всекидневно обръщане, изразяващо се в изповед и приемане на Св. Причастие.
2. Приемане на страданията с любов.
3. Молене на Броеницата.
4. Посвещаване на Непорочното Сърце Мариино.
О. Венцислав завърши с пожеланието да се молим да преживяваме всеки ден дните си свято, да бъдем непорочни, да молим Майката Божия да присъства в нашите сърца, да се грижим да бъдем проводник за нашето спасение и за спасението на нашите семейства, за да придобием Царството Небесно и да бъдем свидетели на Христос, особено там, където има несправедливост, зло, грях, където липсва вяра.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар