Новият епископ на Инсбрук ще причастява разведени с втори брак и смята женското „свещенство“ за възможно

9 октомври 2017, 12:29

Тези дни новият епископ на Инсбрук се изказал открито в полза на т. нар. женско дяконство, съобщава католическото издание „Catholic Herald“. 52-годишният йерарх също така заявил, че е „напълно отворен“ за възможността да причастява разведени, встъпили в нов граждански съюз.
Наскоро назначеният от папа Франциск епископ на Инсбрук Херман Глетер отбелязал, че е привърженик на въвеждането на жените в дяконски сан, като категорично подкрепял женското дяконство в Църквата. Припомняме, че миналата година Франциск учреди специална комисия, която да изследва въпросите, свързани с женското дяконство и ролята на жените-дяконеси в ранната Църква. Тогава той подчерта, че макар според него жените, наричани в Новия завет „дяконеси“, да не са били ръкополагани в същия смисъл, който се влага по отношение на мъжете-дякони, днес „би било полезно Църквата да изясни този въпрос“.
Епископ Глетер заявил, че щял много се радвал ако работата на тази комисия приключела в скоро време и ако се стигнело до положително решение. Нещо повече: той добавил, че дори идеята за женско свещенство не му се струвала утопична, макар че към нея трябвало да се подхожда стъпка по стъпка, и първа крачка за това можело да бъде женското дяконство.
На въпрос дали е отворен към възможността да дава Светото Причастие на разведени, които са встъпили в последващ граждански съюз, новоназначеният епископ отговорил: „Напълно!“ И добавил: „Причастяването на хора, чийто брак е претърпял неудачи, и които сега живеят в нови отношения, е изцяло и напълно основано на Евангелието“. Глетер допълнил, че в конкретния случай трябвало обстойно проучване за инстинските мотиви у желаещите да пристъпят към Светото Причастие.

Източници: Catholic Herald, Sib-Catholic

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар