Над един милион поляци се включиха в молитвената инициатива «Броеница до границите»

9 октомври 2017, 13:49

В събота, 7 октомври – деня, в който Църквата чества възпоменанието Дева Мария на Светата Броеница, в Полша се състоя масова молитвена акция, носеща името „Броеница до границите“ (англ. Rosary to the Borders), в която взеха участие над един милион поляци.
Инициатор на акцията бе обществената организация на миряните католици Solo Dios Basta Foundation. Събитието обаче официална подкрепа от страна на Католическата Църква в Полша. Сред спонсорите могат да бъдат видени имената на няколко големи полски компании.
Целта на „Броеница до границите“ бе спасението на Полша и света. „Светата Броеница е най-могъщото оръжие срещу злото“ – се казва в изявление на организаторите от фондацията Solo Dios Basta.
Самата дата за провеждане на молитвената инициатива е била избрана от организаторите на случаен принцип, макар че те подчертават връзката и със 100-годишния юбилей от явленията на Божията Майка във Фатима.
Въпреки че в официалната обява за инициативата не присъстваха политически цели, много участници възприеха участието си и като своеобразен протест срещу секуларизацията на Европа и разпространението на исляма в нея.
В коментар за агенция „Франс Прес“ активистът от Националното католическо движение Марчин Дибовски заяви, че „днес, както и в миналото, в Европа отново тече религиозна война между християнското и исляма“. „Полша е в опасност. Ние сме длъжни да защитим семействата си, домовете си и страната си от всички онези опасности, към които искат да ни тласнат либералите от Европейския съюз“ – добавя той, цитиран от Pri.org.
Вярващи от цялата страна направиха живи вериги до самите държавни граници, като се започне с балтийското крайбрежие на север и се стигне до границите с Чехия и Словакия на юг. Участниците се бяха разпределили в четири хиляди „молитвени зони“, сред които бе и най-голямото летище в Полша – варшавското „Фредерик Шопен“. Полските войници, дислоцирани в Афганистан, също молиха Броеницата в параклиса на летището в Баграм.
В самото утро на 7 октомври в повече от 320 католически църкви в пограничните райони бяха отслужени литургии, след което вярващите се отправиха към границите на държавата Полша и се строиха в живи вериги.
От морето се присъединиха рибарски лодки, а в полските реки активисти образуваха вериги от каяци и платноходки.
В „Броеница до границите“ участваха 22 диоцеза от Католическата Църква в Полша.
По време на пряко предаване на богослужение в ефира на католическото радио „Мария“ архиепископът на Краков Марек Едрашевски призова полските католици да се молят „за другите европейски народи, та и те да разберат, че Европа трябва да се върне към християнските корени на европейската култура“.
Още в навечерието на акцията организаторите очакваха участието на повече от един милион души. И очакванията се оправдаха!
След приключването на „Броеница до границите“ отец Павел Рител-Андриани, представител на полската Епископска конференция, заяви в коментар за медиите, че молитвеното събитие от 7 октомври 2017 г. се превръща във второто по значимост мероприятие след Световната младежка среща през 2016 г. в Краков, като уточни, че по-късно ще бъдат дадени и точните данни за броя на взелите участие.
Акцията „Броеница до границите“ получи публичното одобрение на много полски знаменитости, спортисти, както и политици от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“.
Не липсваха и критици. Ето мнението на един такъв критик, публикувано в Twitter: „Християнството стана за посмешище в масов мащаб. Те разглеждат религията като инструмент за запазване на изостаналостта в полското брато“ (Кшищоф Люфт, бивш член на най-голямата опозиционна партия в Полша – либералната „Гражданска платформа“).
Припомняме, че преди една година, през ноември 2016 г. в Светилището на Божието Милосърдие в Лагиевники се проведе тържествена церемония, по време на която Исус Христос бе провъзгласен за крал и владетел на Полша. Тогава в церемонията взе участие и полският президент Анджей Дуда.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар