Парижката базилика „Сакре Кьор“ ще напомни с кърваво червена светлина за преследваните християни

11 октомври 2017, 13:02

Парижката базилика „Сакре Кьор“ ще засвети в четвъртък вечер с червена светлина, за да напомни за драматичната ситуация на християните в много страни. Това ще бъде кулминацията на акцията „24 часа за религиозна свобода“, провеждаща се по инициатива на френската секция на международната католическа организация за оказване на помощ „Църква в беда“. Акцията ще започне около 11.15 ч. със Света Литургия в базиликата, следобед ще има дискусия на площада пред нея, в 19 ч. ще бъде включено осветлението. Следва молитвено бдение за всички, „които не могат да живеят вярата си свободно“. Базиликата ще бъде отворена през цялата нощ за обожаване на Св. Евхаристия. Това оповести директорът на „Църква в беда“ във Франция, Марк Фромаже.
Подобни акции бяха организирани през изминалите години на фонтана Треви в Рим, Лондонското Уестминстърско абатство и статуята на Христос в Рио де Жанейро.
Вече 70 години „Църква в беда“ се опитва да привлича вниманието на обществеността върху преследването на християни в днешно време, казва Алесандро Монтедуро, директор на организацията в Италия. Акциите в Рим, Лондон и Рио де Жанейро са подтикнали милиони хора да се ангажират с феномена на религиозното преследване, който иначе се премълчава по цял свят. И през следващите години организацията ще даде своя принос за осветяването на паметници с червения цвят на кръвта на мъчениците, за да не се забравя съдбата на жертвите на религиозно преследване, които дават живота си за своята вяра и на които се отказва основното човешко право за религиозна свобода.
През следващата седмица в Париж ще има възпоменания за жертвите на организираното от болшевиките преследване на Църквата в Руската империя през 1917/18 г. Повод за това е 100-годишнината от болшевишката революция и последвалите събития. На 20 октомври в парижката катедрала „Александър Невски“ ще се състои възпоменание за всички мъченици от репресиите и гражданската война. На 21 октомври архиепископ Жан дьо Шариуполи, новият екзарх на Вселенската патриаршия за руските общности във Франция, ще отслужи Божествена Литургия. Катедралата „Александър Невски“ се превръща от 1920 г. във важен духовен център за безброй бежанци от революционна Русия, потърсили убежище във Франция.

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар