Ватикана продава тениски с папата като супермен

11 октомври 2017, 14:26

Според Дарио Едоардо Вигано, ръководител на секретариата за комуникации във Ватикана, ще се продават тениски с отпечатък на прочутите графити на италианския уличен художник Мауро Палота, изобразяващи папата като супермен. С хумористичния образ на Франциск като супер-герой Ватикана искала да съдейства за каритативни инициативи на папата. Интересуващите се могат да закупят тениската на интернетстраница www.superpope.it за 19 евро. Приходите се вливали директно в каритативни проекти на папата, подобно на „Динара на св. Петър“.
Мотивът се появил през 2014 г. на стената на сграда, в близост до Ватикана, но бързо бил боядисан. След като Папският медиен съвет разпространил негова снимка по туитър, комиксът на Палота с летящия папа събудило внимание в целия свят.
Според Вигано папата изображението супермен не можело да бъде унизително. Самият той, който имал чувство за хумор, смятал отдаването на мрачни настроения за „нехристиянско“ . В крайна сметка спасителното дело на Исус създавало колоритност и радост. Вигано смята дружелюбният и шеговит мотив като противоположен полюс на една доста гръмка и полемична култура.
Папа Франциск можел да подкрепи кампанията, въпреки някои резерви. През март 2014 г. той казва в интервю за „Corriere della Sera“: „Да се рисува папата като сепурмен, като звезда, ми изглежда агресивно. Папата е човек, който се смее, плаче, спи спокойно и има приятели като всички, една нормална личност.“ Не му допадал „някакъв митичен папа“. Той напомня за Фройд, според който „във всяко идеализиране се крие агресия“.
Тениската с папата-супермен може да бъде поръчана по интернет в различни цветове, във вариант за мъже и за жени. На гърба на тениската са отпечатани цитати на Франциск като „Милосърдие е името на Бога“.

(kath.net)

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар