Кардинал Робърт Сара: „Липсва вяра в Евхаристията!“

30 октомври 2017, 14:00

„Как, прочее, да се събираме в тишина и обожание подобно на Мария, коленичила под Кръста, пред Бог, Който умира за нашите грехове по време на всяка наша Евхаристия? Как да останем в тишината и действието на благодатите, изправени пред Всемогъщия Бог, Който страда заради нашите бунтове, нашите безразличия, нашето неверие? Твърде често живеем на повърхността на самите себе си, за да можем да проумеем онова, което честваме.
Липсата на вяра в Евхаристията, в реалното присъствие на Христос, отвежда до светотатството. Исус остава сам поради нарастващата омраза на фарисеите, които образуват срещу Него една коалиция с нарастваща сила, задължавайки своите слушатели да се разграничават от Него. Днес има християни, които образуват коалиции, чиято цел е да отдалечават от Исус и от Неговото учение онези, които честно търсят истината. Той е все по-самотен сред хората, които Го мразят и които не знаят как да Го обичат, защото са неспособни да Го разберат такъв, какъвто Той е. И все пак, винаги ще има едно малко стадо, което ще иска да Го познава и обича.
Хората трябва задължително да преоткрият Великдена, който честваме по време на всяка Евхаристия. Великденската благодат се изразява в дълбоката тишина, безкрайния мир и чистото предвкусване в душата. Това е предвкусването за небето, далеч от всякакви прекомерни екзалтации. Да гледаш с очите на Пасхата – това не се съдържа в духа на опиянението; това е тихото откриване на Бог.
Само ако можеше литургията всеки ден да е като онази на Голгота и като в утрото на Великден! Само ако можеха молитвите да са толкова ясни, ако възкръсналият Христос можеше винаги да блести в мен в Своята пасхална семплота… Великден бележи триумфът на живота над смъртта, победата на Христовото мълчание над грохота на омразата и лъжата. Христос влиза във вечното мълчание.
Църквата сега трябва да продължи мисията на Исус посредством всекидневните страдание и смърт, преживявани в мълчанието, молитвата, просбата и в една голяма вярност.“

Кардинал Робърт Сара,
Откъс от книгата „Силата на мълчанието“,
Cantagagli, 2017

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар