Хелоуин: опасно или просто весело?

31 октомври 2017, 11:36

Краят на октомври се свързва с един проблем в много семейства. Името на този проблем е „Хелоуин“. Когато хората говорят за това какво се случва на 31 октомври, все по-често може да се чуе изречението: „Хелоуин е безобидна глупост“. Но дали тя наистина е толкова безобидна? И наистина ли е само глупост? Би било добре сериозно да се замислим над това. Въпреки че в някои училища „честванията“ по случай съмнителния „празник“ са забранени, деца и подрастващи не спират да си обличат костюми и да участват в Хелоуин извън училищните стени. Какво да правят родителите – да крещат, да ругаят, да наказват, да разговарят или да обясняват?

За онези, които искат да си поиграят на древни келти
Не бива да забравяме, че за келтите това била една мирна и безметежна вечер в навечерието на Всички светци. До началото на XX в. във въпросната вечер не намираме нищо тревожно.
Хелоуин е празник на древните келти. Преди келтите да станат християни в тези дни те отбелязвали празника на есента, края на събирането на реколтата и началото на новата година. Те делели годината на две части: зима и лято. Когато настъпвал периода на зимата – 31 октомври, се отбелязвала Нова година. Древните келти смятали, че това е началото на зимата, на тъмнината и гибелта. В тази нощ били запалвани големи огньове и келтите се покланяли на езическото божество Самхейн. Смятали, че в тази нощ се отварят вратите на света на мъртвите към света на живите и тъмните сили влизат в нашия свят. За да ги омилостивят, за да накарат тези тъмни сили да са благосклонни към хората, живеещите на земята келти им принасяли всевъзможни жертви и угощения.
Макар на езичниците обичайно да се приписват всякакви гнусотии като магически ритуали и човешки жертвоприношения, въпросният келтски Самхейн не се отличавал по никакъв начин, макар че на този ден очевидно бил честван езически бог и му били принасяни жертви. Когато келтите се обърнали в християнството, те просто продължили да отбелязват Новата година, която вече на практика съвпадала с дена на Всички светци, поради което започнали и така да я наричат – All Hallow’s Eve – „навечерие на Всички светци“. В разговорната реч това наименование преминало в Halloween.

Овощни и други традиции
В продължение на столетия келтите-християни запазили фолклорните традиции и атрибутите на някогашния си празник – обичая да поставят на видно място около дома си ряпа с изразяно на нея човешко лице, което в представите на древните трябвало да изгони злите духове от дома, където се намирала събраната реколта. По-късно ряпата била заменена с тиква – просто на нея било по-лесно да изреже лице. Изсушените тикви били използвани като светилници, след като вътре била поставяна свещ, и така се появил обичаят да се украсяват къщите с тикви. Празникът започнал стабилно да се асоциира с тиквата едва през 50-те години на XIX в.
Освен традициите, свързани с тиквата, в навечерието на келтската Нова година, точно както и в навечерието на Рождество Христово, бедните и децата ходели по къщите и молели за сладкиши. В деня на Всички светци имало обичай да се възпоменават покойните. Бедните чукали по вратите на къщите и събирали списъци с имената на онези починали, за които трябвало да се отправят молитви. В тяхна памет им давали сладкиши или някакви други неща за ядене.
Измежду другите традиции, свързани с келтската Нова година, били гаданията: шотландските девойки например белели кората на ябълка и я хвърляли през рамото си. Смятало се, че падналата ябълка приемала вида на първата буква от фамилията на момчето, за което ще се сгоди.
Ето, това са всички традиции на Хелоуин. Докато не дошъл двадесети век с цялата негова комерсиализация, секуларизация и отричане на всичко свято. По това време се зародил един неразбираем интерес към нечистите сили, към всичко светско и окултно. Разбира се, този интерес веднага бил поставен в центъра на търговския поток.

Кое е страшното на страшния празник?
Именно през XX в. сатанистите възродили древния езически Хелоуин, като не просто го възродили, но му придали вече един открит характер на поклонение пред нечистата сила. „Страшният празник“ започнал да придобива все по-голяма популярност.
Появили се нови атрибути на преосмисления Хелоуин – било решено да го посрещат в костюми на вещици и вампири, както и домовете да бъдат „украсявани“ по съответния на това начин. Естествено, при тези страхотии децата започнали да питат за сладкиши с шегата: „Бонбон или животът“. Вече изобщо не ставало дума за събиране на имена за заупокойна молитва.
Търговският размах насърчавал популяризирането на Хелоуин. След всичко това, когато се включила и киноиндустрията, а също и музикалната индустрия, този празник станал известен далеч отвъд пределите на Европа и САЩ.
Винаги са съществували традиции, свързани с 31 октомври, но днешната фантасмагория и разрастваща се епидемия представляват съвременно явление. Преди десетина години за празнуването на Хелоуин във Великобритания били харчени около 12 милиона паунда; днес, благодарение на Холивуд и рекламите – 300 милиона.
От финансова гледна точка Хелоуин се превърна в третия най-крупен празник след Рождество Христово и Великден.
Историята на Хелоуин още веднъж потвърждава: празникът се състои в смисъла, който бива влаган в него. Някой иска да прави тържество в чест на дяволи и вампири – по един привлекателен външен начин, но далеч не с добро съдържание.

А не може ли просто да се маскирам?
Доколко опасни са демоничните атрибути на „светския“ празник за онези, които се стремят да не влагат в него някакъв сериозен смисъл?
Когато празнуваме някакъв празник, би било добре да видим каква е неговата история. Когато предлагат на децата да се облекат в някакви „безобидни“ костюми, за начало нека им обяснят какво точно се празнува.
Като пример – едно изречение. То е изречен от Антон Лавей, основател на т. нар. „църква на сатаната“ и автор на т. нар. „сатанинска библия“: „Радвам се, че родителите християни позволиха на своите деца да се поклонят на дявола, пък макар и само в една нощ от годината. Добре дошли в Хелоуин“.
Дяволът неслучайно е наречен баща на лъжата. Това, че Хелоуин е шега и весел празник е измама. На пръв поглед – нищо незначеща дегизировка, тиква със свещ и т. н. Но това е лъжа. Дяволът така и действа – с метода на лъжата. Той подмамва хората: „Да се дегизираме, да се повеселим, нищо страшно няма да се произтече от това“.
Както отбелязва бившият сатанист Джон Рамирес в своята Книга „На свобода от дяволския котел“, „ние си мислим, че не вършим някакви демонични ритуали или човешки жертвоприношения, но нима не знаете, че щом се дегизирате, оттук-нататък принадлежите на врага? Защото, правейки това, вие сте предали своите законни права и сте посветили себе си и децата си на празнуването на празник на дявола. Току-що вие сте сключили пакт с противника и вече сте пожертвали духовно децата си, обличайки ги в съответните костюми“.
Рамирес твърдо вярва, че християните не трябва да участват в този празник, та дори и да го преименуват в Harvest Fest и да се опитат да направят от него нещо подобно на християнизирана версия на Хелоуин. „Единствената реколта, която трябва да празнуваме – това е жетвата на душата“ – напомня той.

Хелоуин в детската градина и училище: как да се държим като родители?
Родителите-християни трябва да са наясно с това какво е Хелоуин и да могат да обяснят на децата си какво символизира той, за да може детето да не се отнася към него като към някаква игра или нищо неозначаващо празненство.
Ако подобни „тържества“ се случват в детската градина или училището, детето трябва смело да страни от това, както и ясно и честно да може да каже на преподавателя: „Аз съм християнин и няма да чествам този сатанински празник“. Би трябвало учителят да не настоява детето да участва в нещо подобно, щом то ясно заявява, че не желае.
Съвременното дете трябва ясно да знае какво е Хелоуин. Затова в семейството би било добре да се проведе разговор с децата на тази тема, за да не се притесняват при подобни събития в училище да кажат: „Ние не участваме в това“. В това няма нищо срамно. Това е ясно отстояване на собствената вяра и християнски възгледи.

А какво да правим с тиквата?
Просто си намерете някоя хубава рецепта и направете нещо вкусно с нея! :-)

Източник: Sib-Catholic

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар