Кардинал Вьолки: Няма основание за икуменично причастяване

9 ноември 2017, 22:41

Между католици и протестанти липсва основание, за да приемат заедно Причастие. Това каза кардинал Райнер Мария Вьолки пред „Kölner Express“. Той подчертава, че „конфесиите не са единни по ключови въпроси.“
Според католическото разбиране Христос не само кани на обща вечеря. По-скоро за католиците е неоспорима увереност, че Христос присъства в преосъществените дарове на хляба и виното. Не може да има обща Господня вечеря, докато съществуват разлики в изповядването и разбирането на Евхаристията.
Същевременно той оценява икуменическата ориентация на честването на Реформацията и обяснява, че протестанти и католици заедно са свидетели в обществото за „нашата вяра в Христос, Божият Син, който стана човек“. Вьолки подчертава значението на кръщението, което нарича необходимо условие, „основа за това брачните партньори от различни конфесии да се свързват необратимо помежду си“, без “да е необходимо да се отказват от собственото си вероизповедание“.
Вьолки се надява занапред, че католици и протестанти ще свидетелстват заедно единодушно за християнското изповедание и че това ще служи за доброто на хората. Според него това е „нашата обща мисия, дори и след края на честването на Реформацията“.

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар