Папата за края на живота: Преустановяването на терапията не е евтаназия

17 ноември 2017, 12:33

Според папа Франциск умиращите хора не бивало да се лекуват медицински „на всяка цена“. Би било морално оправдано да се откажат или спрат терапевтичните средства, ако те не съответствали на желания резултат. В такива случаи ставало дума не за смърт, а за приемане, че тя не може да бъде предотвратена. Това пише папа Франциск в поздравителното си слово до участниците в международната конференция за края на живота, която започна в четвъртък във Ватикана.
Спирането или неизпълнението на такива лечения следва да бъде ясно разграничавано от евтаназията, която „както и преди е непозволена, тъй като прекъсва живота и води до смърт“, казва папата. Франциск посочва, че в ежедневната клинична практика и предвид сложните случаи не винаги е лесно да се решава. Не е достатъчно само да се прилагат общи правила: „Винаги трябва да има разлика, която отчита морала, обстоятелствата и намеренията на всички участващи страни.“ При това не трябва да се пренебрегва човешкото достойнство. Също така важно е болният никога да не бъде оставян сам: „Въпреки че знаем, че не можем да гарантираме оздравяване при всяка болест, ние можем и трябва да се грижим за този човешки живот.“
Папата казва за всички демократични общества, че трябва да намерят решения тук. Трябва да се имат предвид както различните светогледи, така и етническите убеждения на религиите.
Във Ватикана специалисти от цял свят обсъждат медицинските и етични въпроси за края на живота, включително и спорната тема за асистираното самоубийство, както бе обявено от президента на Папската академия за живота, архиепископ Винченцо Палия. Академията организира тази среща заедно с европейската секция на „World Medical Association“ (WMA).
Като цяло става дума за обмен на различен опит и възгледи по отношение на правните, медицинско-санитарни и етични аспекти. Поканени са и представители на други религии, които ще говорят за човешкия живот, неговия край и смъртта от гледна точка на своята вяра.

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар