Китай забрани предлагането на екскурзии до Ватикана

25 ноември 2017, 21:33

Ден след като Ватикана и китайска културна организация обявиха голяма изложба във Ватикана и Пекин, комунистическото правителство на Китай забрани на туристическите агенции в страната да предлагат пътувания до Ватикана, поради това, че нямало дипломатически отношения с нея.
Информацията е на „Radio Free Asia“ със седалище във Вашингтон D.C., което цитира сътрудник на една китайка туристическа агенция: „Туристическите агенции бяха предупредени да анулират всички екскурзии, в които са включени Ватикана и базиликата „Св. Петър“.“ Забраната дошла от държавното туристическо бюро, потвърдили други агенции. Нарушаването на заповедта заплашвало с глоба до 300 000 юана (39 000 евро).
По данни на осведомителната агенция „Asianews“ броят на китайските туристи в Италия се е увеличил значително през последните години. Почти всички посещавали също базиликата „Св. Петър“ и музеите на Ватикана.
Според сведенията на Ватикана в генералната аудиенция тази сряда на площада „Св. Петър“ е участвала отново група от 50 китайци. Някои от тях, предимно младежи, били дошли от любопитство, дори към християнството, съобщава „Asianews“. А християните отивали да се поклонят на гробовете на апостолите Петър и Павел.
Отношенията на Ватикана с Китай малко са се подобрили напоследък според наблюдатели. Пекин смята назначаването на епископи от папата за вмешателство във вътрешните си работи. Религиозната свобода в Китай е ограничена.
Директорката на ватиканските музеи, Барбара Ята, каза във вторник, че Ватикана е заложила и на „дипломацията на изкуството“, за да задълбочи отношенията на Католическата църква с Китай. Тя съобщи за изложбата, която ще се проведе през пролетта на 2018 година във Ватикана и Пекин.

(kath.net)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар