Нов свещеник в Католическата Апостолическа екзархия

27 ноември 2017, 13:53

На 26 ноември т. г. в катедралата на Католическата Апостолическа екзархия в София бе ръкоположен за свещеник Донбор Жирва от Ордена на отците салезиани. На тържественото богослужение, по време на което монс. Христо Пройков ръкоположи новия свещеник, участваха много свещеници от трите католически диоцеза и стотици вярващи.
Новият свещеник отслужи първата си света литургия в неделя, тържеството Христос Цар, в църквата „Св. Йосиф“ в Казанлък. В този храм преди година отец Донбор бе ръкоположен за дякон.
Както съобщава сайтът www.zakazanlak.bg, отец Донбор Жирва е роден на 12 декември 1984 г. в Индия. Той е първороден син в християнско семейство, като има трима братя и две сестри. През 1996 г., когато отива на литургия за тържеството Връбница, баща му претърпява инцидент и умира. Месец след това къщата, в която живее семейството, изгаря. Нещастията отвеждат Донбор при местния енорийски свещеник, който ги приютява при себе си, и това се оказва решаващо. По-късно, по време на лагер с младежи, където от 300 млади хора 100 решават да се посветят на Бог, Донбор попълва анкетен лист, в който записва: „SDB“ („Салезиани на дон Боско“ – б. р.). Младият християнин е силно повлиян от живота на св. Иван Боско – духовникът, посветил се изцяло на бедните и изоставени деца и младежи.
Впоследствие Донбор Жирва учи философия и завършва богословие в Торино. Директорът на семинарията в Торино отец Марек също участва в богослужението в София.
Отец Донбор ще служи в Стара Загора, където ще се посвети на работата с младежи и деца в неравностойно положение. През февруари следващата година ще си отида до вкъщи, само за пет дни, за да се види с майка си и близките си.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар