Гледна точка: свещеник призова към отказ от придобилите светско значение думи „Рождество“ и „Великден“

27 ноември 2017, 14:42

Католически свещеник от Северна Ирландия призовава към отказ от използване на думите „Рождество“ и „Великден“, тъй като смята, че те са опошлени от масовата култура и са изгубили сакралния си смисъл, съобщава The Guardian.
Отец Дезмънд О’Донъл смята, че думата „Рождество“ в масовото съзнание отдавна се асоциира с „Дядо Коледа и северните елени“. Християни от всички деноминации, по думите на свещеника, отдавна признават факта, че думата „Рождество“ е изгубила свещения си смисъл. Отец О’Донъл направи тези коментари, след като редица християнски групи във Великобритания призоваха да се бойкотират богохулните продукти на пекарните Greggs, които продават тестени сценки на Рождество, където обаче вместо Детенцето Исус се предлага наденица в тесто.
„Трябва да се примирим, че изгубихме Рождество, точно както преди време изгубихме Великден, и просто трябва да се откажем от тези думи – заявява отец О’Донъл в интервю пред Belfast Telegraph. – Трябва да изоставим тези думи, масовата култура ни ги открадна, а на нас ни остава само да признаем този факт и да се примирим“.
Свещеникът подчертава, че изобщо не иска да подценява или унижава чувствата на невярващите. „Аз само моля да заградим духовната област за наистина вярващите, за които великият смисъл на Рождество Христово няма нищо общо с Дядо Коледа и северните елени – казва отец Дезмънд. – Моят духовен опит от преживяването на Рождество Христово, както и опитът на много други, е изключително дълбок и реален – като въздуха, който дишам. Но признавам, че и невярващите имат право на свой собствен празник, това е напълно естествено явление в развитието на всяко общество. Такъв е животът, всички ние се нуждаем от празници, за да забравим трудностите“.
Като дипломиран психолог и автор на редица книги, отец О’Донъл смята, че съдържанието и разбирането на Рождество Христово са се размили във времето и днес то се използва най-вече за търговски цели. „Аз просто се старая да спася реалната същност на събитията около Рождество Христово за истински вярващите, и по тази причина предлагам да се откажем от тази дума и да я заменим с някоя друга“ – добавя свещеникът-учен. Той констатира, че ако днешните християни не осъзнават колко много са принизени значението и същността на Рождество в масовото съзнание, то „растящият атеизъм и изкушенията на съвременния живот ще продължат и занапред да подриват основите на нашата Църква“.

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар