По-различни коледни ясли

21 декември 2017, 15:26

Рождественските ясли са традиционната украса за коледното време. Оборът, волът и магарето, пастирите, ангелите и Мария, Йосиф и Детенцето Исус – по това много от моделите си приличат. Има обаче и такива, които са различни.
В механизираните ясли фигурите се движат под звуците на музика.
Най-голямата механизирана ясла в света се намира в словашкото селище Rajecká Lesná. Тя е създадена през 1980 г. от дърворезбаря Йозеф Пекара. Заради нея селището се нарича още и „словашкият Витлеем“.

Впечатляващи са и така наречените градски ясли, чийто декор не е витлеемската пещера, а улиците, площадите и сградите в града, в който се намират. В Мюнхен има такава ясла от 1953 година. Създадена е от Райнхолд Целнер, художник и скулптор. Тя обхваща 23 човешки фигури и 28 животни, направени от дърво. В Кьолн, Инсбрук и Бон има градски ясли с частично променяни сцени от историята на Рождество.

През ХVІІІ век в Ерцгебирге започват да се правят коледни пирамиди от дърво. В тях на всяко ниво от осветената многоетажна конструкция присъстват фигури от витлеемската пещера. Върхът на пирамидата е перка, която се задвижва от топлината на свещите и по този начин фигурите се въртят в кръг.

В живите ясли вместо фигури от дърво или глина има истински животни и хора, изпълняващи ролята на Мария, Йосиф и пастирите. Така се създава особена атмосфера, създаваща чувството за непосредствено участие в Рождество Христово. Първата коледна ясла била създадена през 1223 г. в Гречо, когато свети Франциск от Асизи отбелязал тържеството на Рождество в истински обор, в скална пещера с вол и магаре. Така той разказал нагледно на хората историята за раждането на Господ Исус. Жителите на Гречо пресъздават и днес коледната история.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар