Папата в Сикстинската капела: „Предавайте вярата на езика на семейството“ (пълен текст)

8 януари 2018, 13:48

На 7 януари 2018 г., празника Кръщение Господне, папа Франциск отслужи света литургия в Сикстинската капела, като по време на богослужението кръсти в католическата вяра 34 бебета, от които 18 момиченца и 16 момченца. Публикуваме превод на импровизираното размишление, произнесено от Светия отец след прочитането на евангелския текст.

„Скъпи родители,
Вие доведохте децата си, за да бъдат кръстени, и това е първата стъпка в рамките на задължението, което имате – задължението по препредаване на вярата.
За да препредаваме вярата, ние се нуждаем от Светия Дух – сами не можем. Способността да препредаваме вярата е благодат на Светия Дух – възможността да я препредаваме; затова и доведохте тук децата си – за да получат Светия Дух, за да получат Троицата – Отец, Син и Свети Дух, – Която ще живее в сърцата им.
Бих искал да ви кажа само едно нещо, което засяга вас: предаването на вярата може да стане само „на диалект“, на диалекта на семейството, на диалекта на татко и мама, дядо и баба. После ще дойдат катехистите, за да доразвият това първо предаване – с идеи, обяснения и т. н. Но това нещо не го забравяйте: прави се „на диалект“, и ако липсва този диалект, ако вкъщи родителите не разговарят на езика на любовта, предаването на вярата не е толкова лесно, не ще може да се случи. Не забравяйте. Ваше задължение е да предавате вярата, но го правете на диалекта на любовта, обичаен за вашия дом, за вашето семейство.
Също и те [децата] си имат свой собствен „диалект“, и би било добре да го чуем! В момента всички те са тихи, но е достатъчно едно от тях да даде тон, и след това ще стане оркестър! Диалектът на децата! А Исус ни съветва да сме като тях, да говорим като тях. Не трябва да забравяме този детски език, който те говорят както могат, защото това е езикът, който Исус много харесва. В молитвите бъдете семпли като тях, казвайте на Исус онова, който е в сърцето ви, както го правят те. Днес те ще Му говорят, плачейки – да, както го правят малките деца. Диалектът на родителите, който е любовта за предаване на вярата, и диалектът на децата, който да бъде чут от родителите, за да растат във вярата.
Сега ще продължим с церемонията. А ако започнат концерт, то е защото нещо не им е удобно, или им е топло, или не им е спокойно, или са гладни… Ако са гладни, накърмете ги, без страх, дайте им да ядат, защото това също е езикът на любовта.“

Източник: © Светият Престол
Превод: © www.catholic-news.bg

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар