Доналд Тръмп: „Маршът за живот е движение, родено от любовта“

21 януари 2018, 18:01

Кулминацията в тазгодишния марш в защита на живота, в който с молитви и свидетелства се включиха над 500 000 души, безспорно бе ангажираното участие на Белия дом, откъдето към хората на площада първо се обърна вицепрезидентът Майк Пенс. Той припомни как преди 45 години Върховният съд в САЩ отхвърля неотменимото право на живот. „В този момент се роди нашето движение, движение, което се отличава с щедрост, пламенност и любов.“ Пенс отбеляза, че преди година с Доналд Тръмп е бил избран първият президент в историята на САЩ, най-голям защитник на живота. Пенс припомни за различни действия на Тръмп, като например анулиране на средства за международни организации, поддържащи аборта, както и назначаването на върховен съдия, защитник на живота. „Този президент е невероятен защитник на живота”, каза Пенс, който от днес ще направи още повече. „Приятели, животът в САЩ ще победи, защото любовта спасява живота. Това поколение защитници на живота никога не бива да се съмнява. Ние сме с вас. Това президентство е с вас. И Този, Който каза, че *ви е образувал от майчината утроба*, е с вас.”
След това с бурни възгласи бе посрещнато появяването на президента Доналд Тръмп. Той каза: „За мен днес е чест и наистина се гордея , че съм първият американски президент, който може да говори тук, в Белия дом на 45-ия марш за живота.” Тръмп припомни, че участниците в марша са дошли от много места в страната, за да изградят култура на живота, в която животът ще бъде празнуван, защитаван и ценен.
„Маршът за живот е движение, родено от любовта. Вие обичате семействата си. Обичате съседите си. Обичате народа си, обичате всяко дете, родено или неродено, защото вярвате, че всеки живот е свят и че е специален дар от Бога. Ние знаем, че животът е най-голямото от всички чудеса. Виждаме го в очите на всяка майка, която поема своето прекрасно, невинно и славно новородено дете в любящите си обятия.
Тръмп напомни за зловещото съдебно решение отпреди 45 години. С него в САЩ е въведено едно от най-лошите законодателства за аборт в света и каза: „Това беше погрешно. То трябва да бъде променено.” „Американците са все повече и повече за живота”, което се вижда през цялото време. Той посочи анкетите, от които ясно личи, че повечето американски граждани са против аборт до раждането. „При моето управление винаги ще защитаваме първото право в Декларацията за независимостта. Това е правото на живот.”
Президентът отново спомена, че още в първите дни на своя мандат е възстановил действието на Mexico City Policy, забраняваща всякакви средства за групи по света, поддържащи аборта. Той потвърди още веднъж нареждането си от тази седмица, което позволява на лекари и служители да се позовават на религиозната свобода и да не могат да бъдат принуждавани да извършват аборти.
„Ние защитаваме светостта на семейния живот като основа на нашето общество”, продължи Тръмп. „Но това движение може да бъде успешно само чрез сърцата и душите и молитвите на хората.”
След това президентът представи Мариан Донадио, която забременяла като 17-годишна и отначало била отчаяна. Но родителите й я подкрепяли от самото начало и й помагали с голяма любов. Затова тя избрала живота и нарекла сина си Бенедикт, благословен. По-късно Мариан създала организация, грижеща се за бременни жени в нужда. Днес тя и съпругът й Дон са родители на шест деца. Тръмп развълнувано заяви, че организацията на Мариан е помогнала през последните години на над 400 жени, давайки им надежда. „Тази надежда е истинският дар на това невероятно движение, което ни събра днес.”
Накрая президентът Тръмп благодари на участниците в марша. „Ние сме винаги при вас. Бог да благослови вас и САЩ. Благодаря.”

(по материали в католически медии)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар