Папата нарани с думите си чилийски жертви на сексуално насилие, извършено от свещеници, и им се извини

23 януари 2018, 14:28

Франциск съжалява за неправилно формулираното си изказване, благодари на критиката на кардинал Шон О`Мали към него и се извинява на пострадалите от сексуално насилие, но продължава да подкрепя критикувания в Чили епископ Барос

Папа Франциск призна грешки в отношението към чилийските жертви на сексуално насилие и ги помоли за извинение. По време на посещението си в Иквик той каза, че няма доказателства срещу чилийския епископ Хуан Барос, че е прикривал обвинения за злоупотреби.
Папа Франциск попадна в обсега на критиката в Чили, откакто назначи Хуан Барос Мадрид за епископ на Осорно през 2015 година. Последният е ученик на Фернандо Карадима, понастоящем много възрастен, а преди много уважаван свещеник, който е обвиняван в сексуално насилие над малолетни. Срещу самия Барос няма обвинения в сексуално насилие, а в това, че той е знаел за тях и дори е присъствал, но е прикривал Карадима.
Въпреки че случаят накърни сериозно репутацията на църквата в Чили, папа Франциск избягваше всеки директен контакт с него в официалната си програма по време на посещението си в Чили и говори само общо за позора на църквата поради обвиненията в сексуално насилие.
Едва последния ден, няколко часа преди заминаването си за Перу, той отговори спонтанно на журналистическо запитване по случая Барос, като защити епископа: „В деня, в който ми представят доказателство срещу епископ Барос, ще видим. Няма нито едно доказателство срещу него. Всичко това са само клевети. Ясно ли е?”
Това негово изказване нарани жертвите на Карадима и още същия ден те свикаха пресконференция, на която изказаха разочарованието си от папа Франциск и потвърдиха критиките си към епископ Барос.
Малко по-късно отявлена критика към Франциск отправи кардинал Шон О`Мали, францисканец, архиепископ на Бостън и представител на Северна Америка в съвета на кардиналите С9. Кардиналът заяви, че думите на папата по случая Барос са били повод за голяма болка. Той бе категоричен, че Франциск е изоставил жертвите. За него думите на папата били непонятни.
На връщане от Латинска Америка Франциск призна пред журналистите в самолета, че изборът му на думи не бил удачен, но че Барос оставал епископ, защото нямал доказана вина.
Той каза също, че чилийската епископска конференция е предложила и четиримата епископи от кръга на Карадима да подадат оставка или да им се даде почивка. Така трябва да се избегнат обвиненията. Той отказал предложеното за втори път оттегляне на Барос, защото това би означавало признание за вина, а въпреки разследванията нямало обвинения срещу него. „Убеден съм, че той е невинен”, каза папата и подчерта: „Ако постоянно се повдигат обвинения без наличието на доказателства, това е клевета. Ако някой можел да представи доказателство, той щял да бъде „първият, който ще го изслуша”.
Франциск одобри намесата на кардинал Шон О`Мали, който изрази разбиране за възмущението на жертвите след противоречивото изказване на папата. Изявлението на О`Мали било “много справедливо”, „аз му благодарих за него”, добавя Франциск.
Той подчерта, че в преследването на сексуалните злоупотреби щял да продължи линията на „нулева толерантност” на своя предшественик Бенедикт ХVI. През петте години на служението си той не бил подписал нито една молба за помилване на освободен от длъжност духовник заради злоупотреба, въпреки че били получени десетки такива молби.

(katholisches.info; kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар