Отворен е пътят за беатификация на монасите от Тиберин

30 януари 2018, 13:15

Папа Франциск подписа в петък декрети за беатификационните процеси на 19 убити монаси в Алжир между 1994 и 1996 г., на френската писателка и мистичка Мадлен Делбрел (1904-1964) и на румънската мъченица Вероника Антал (1935-1958).
Сред убитите в Алжир монаси са седемте траписти от манастира „Notre-Dame de l’Atlas” в Северен Алжир. Те бяха отвлечени по време на гражданската война през март 1996 г. Отрязаните им глави бяха намерени през май същата година. Отговорността пое терористична фракция. Но убийството остава неизяснено докрай. Има твърдения, че зад отвличането стои алжирската секретна служба. През 2010 г. излиза филмът „За хората и боговете”, посветен на живота и мъченичеството на монасите-траписти. Процесът за тяхната беатификация е открит през юли 2016 година.
Няколко месеца след монасите от Тиберин, при бомбен атентат на входа на епископската църква е убит епископът на Оран Пиер Клавие. Освен за монасите траписти и епископ Клавие по делото за беатификация, известно като „Пиер Клавие и 18 другари”, папата е признал мъченичество „поради омраза към вярата” на още десет монаси и монахини, убити в Алжир заради вярата си.
Възможна е и скорошна беатификация на френската социална работничка Мадлен Делбрел (1904-1964). Папата подписа в петък декрет, признаващ нейната „героична добродетел”.
Мадлен Делбрел била в младостта си атеистка. Кризите в живота й – болестта на баща й и раздялата с годеника й, който отишъл в манастир, както и състудентите й християни започнали да я променят. Отхвърлила намерението да отиде в манастир. Вместо това работила дълги години като социална работничка. Християнската й вяра я накарала да критикува социалните злини.
По пътя към блаженството е и Вероника Антал, чието мъченичество папата призна с декрет. Антал искала да постъпи в манастир в родния си град Халаучети. Била 17-годишна. Но след затварянето на всички манастири в комунистическа Румъния желанието й не можело да се осъществи и тя решила да живее като монахиня със съответните обети. Когато веднъж се прибирала от вечерната литургия, била нападната от мъж, който се опитвал да я изнасили. Тя се съпротивлявала яростно, за да запази честта си. Мъжът я убил, като я пробол с нож 42 пъти.
Славата на Вероника Антал и уважението към нея сред населението бързо нараствали. Хората ходели дори на поклонение на мястото, където тя била убита. Беатификационният процес за нея е започнат през 2003 година.

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар