Разпродажба на Католическата църква в Китай?

31 януари 2018, 15:34

Кардинал Джозеф Зен, бивш епископ на Хонконг, обвинява Ватикана в „разпродажба” на църквата в Китай. В обширна публикация на сайта си от понеделник 86-годишният духовник съобщава за пътуването си до Рим и разговор с папа Франиск. В средата на януари кардиналът пристигнал в Рим, за да предаде на папата на генералната аудиенция писмо от нелегалния епископ Питър Zhuang Jianjian от южнокитайската провинция Гуандун. По информации в медиите 88-годишният епископ бил помолен от ватиканска делегация да отстъпи място на епископ от държавната църква на Китай.
Наследникът на Zhuang е Huang Bingzhang. През 2011 г. той бил отлъчен, след като държавната църква го ръкоположила за епископ без разрешението на Рим. Кардинал Зен съобщава, че следобеда след генералната аудиенция получил обаждане, че папата ще разговаря с него след два дни. Зен посочва, че в този разговор Франциск казал: „Казах (на моите сътрудници), че не трябва да създават втори случай „Йожеф Миндсенти”.
Кардинал Йажеф Миндесенти (1892-1975) е символична фигура на съпротивата срещу комунизма в Унгария.Той бил арестуван многократно, почти 15 години живял в американското посолство в Будапеща. Той критикувал източната политика на папа Павел VI (1963-1978) като отстъпчива. През 1974 г. папата освобождава Миндеснти от длъжност като архиепископ на Естергом „по пастирски съображения”, без да назначи негов приемник.
Кардинал Зен оценява казаното от папата за Миндсенти като утеха и насърчение за „моите страдащи братя” в Китай. Въпреки това той е песимист и посочва по-строгите закони, които ще влязат в сила през февруари и които могат да ограничат още повече религиозната свобода: „Що се отнася до сегашното положение на църквата в Китай съм песимист. Дали смятам, че Ватикана разпродава Католическата църква в Китай? Да, определено.”
Дипломатическите отношения между Рим и Пекин са блокирани от десетилетия, но напоследък бяха направени опити за сближаване. Основният проблем между Светия престол и китайското комунистическо правителство са епископските ръкоположения. Зен многократно критикува отношението на Ватикана като твърде снизходително. Но според неговия приемник като архиепископ на Хонконг, кардинал Джон Тонг, въпросът за епископските номинации е ключов момент в процеса за нормализиране на отношенията между Ватикана и Пекин.
Според близки до Ватикана и китайски медии Ватикана възнамерявала да признае няколко епископи в Китай, които са верни на режима и са назначени без съгласието на Светия престол. Освен за Huang се касае и за Джозеф Guo Xijin , който ръководи епархия Миндонг. Освен това, според информациите, Ватикана щяла да признае канонично нелегитимно назначени епископи на Патриотичната асоциация в още пет други китайски епархии– но там няма конкурентни епископи от подземната църква. На свой ред, според „Asianews”, Китай щял да признае около 20 номинирани от Ватикана кандидати за епископи за Патриотичната асоциация. Очаква се също правителството да одобри около 40 епископи от подземната църква.

(katholisch.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар