Италианска епархия предлага курсове за хомосексуалисти на тема любов и вярност

5 февруари 2018, 19:45

Диоцезът в Торино наруши църковното табу по отношение на хомосексуалисти. От този месец католическата църква в северния италиански град предлага специални курсове за еднополови двойки и необвързани хомосексуалисти по въпроси за любовта и верността. „Vatican Insider“ цитира в края на седмицата Джанлука Карега, отговарящ за хомосексуалните в епархията, който казва, че не ставало въпрос да се представят за учители, а да покажат, „че и хомосексуалните заслужават вярност”.
Епархията мотивира необичайната си инициатива с това, че законът за регистрираните съжителства, който влезе в сила в Италия през 2016 г., не включвал никакви задължения за вярност. Според Карега диоцезът искал да запълни с предложението си тази празнота: „Законът може да определя какви са минималните изисквания, но ние искаме да говорим за качеството на връзката.” Първият курс на тема вярност за гей двойки и необвързани хомосекуалисти ще се проведе от 24 до 25 февруари във филиала на женски орден. В програмата са включени молитви, размишления и разговори със свещеник йезуит за стойността на верността и любовта.
Според Карега учението на църквата за хомосексуализма било „противоречиво”. Хомосексуалисти, които имали гей връзки, можели да се изповядват и да бъдат допускани до тайнствата. А хомосексуалисти, които имат сериозна връзка и отношенията помежду им са повече от платонически, често били лишавани от тайнствата: „Така рискуваме сериозни вреди и поощряваме сред верните потайност и измъкване от отговорност.” Карега настоява, че църквата също трябвало да се замисли за стойността на еднополовата любов. Диоцезът в Торино е една от малкото епархии в Италия, разполагащи със свой представител за консултиране на хомосексуални.
И председателят на германската епископска конференция, кардинал Райнхард Маркс, пледира през изминалата седмица за преосмисляне на отношението на църквата към хомосексуалните двойки. Според Маркс в отделни случаи е възможно благославянето на хомосексуални двойки.
В Италия гей-браковете са разрешени от 2016 година. Хомосексуалните двойки могат да бъдат бракосъчетавани от длъжностно лице. Те се третират като съпрузи пред съда, данъчната служба, в болницата или при смъртен случай. Но нямат право да осиновяват децата на партньора си.

(katholisch.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар