Швейцарски и втори австрийски епископ подписаха декларацията на тримата казахстански епископи за вярност към традицията на брака и Евхаристията

6 февруари 2018, 15:57

Епископ Мариан Елеганти OSB е първият швейцарски епископ, подписал декларацията за непроменяемата истина за тайнството брак. Декларацията оспорва тълкуването на „Amoris laetitia”, че може да има изключения по отношение на неразрушимостта на сакраментално валидния брак и подчертава значението и красотата на тайнството брак.
Декларацията бе публикувана на 31 декември 2017 г. от трима епископи от Казахстан. Това са архиепископ Томаш Пета от Астана, пенсионираният архиепископ на Караганда Ян Павел Ленга и епископ Атанасиус Шнайдер от Астана. В нея те заявяват, че съвестта ги задължава, в условията на все по-голямо объркване, да обявят непроменяемата истина и реда на тайнствата, както те се провъзгласят и практикуват непроменени от учителната власт на църквата от 2000 години.
С обявлението си епископите не приемат препоръчваната от папа Франциск теза, че може да има изключения от повелята за неразрушимостта на брака, както е възвестено от Исус Христос. По този начин те се обявяват конкретно против редица „насоки” на различни епископи и епископски конференции (църковната провинция Буенос Айрес, епархия Рим, германската епископска конференция, епископите от Малта, регионалната епископска конференция на Емелия-Романя) за прилагане на спорното постсинодално писмо „Amoris laetitia” на папа Франциск.
Монс. Елмар Фишер, почетен епископ на Фелдкирх, е вторият австрийски епископ, който подписа декларацията на казахстанските епископи.
Освен от първите трима, декларацията е подписана досега от кардинал Янис Пуятс, почетен архиепископ на Рига, титулярен архиепископ Карло Мария Вигано, архиепископ Луиджи Негри (почетен архиепископ на Ферара ), епископ Рене Грасида (почетен епископ на Корпус Кристи, САЩ), титулярен епископ Андреас Лаун (почетен епископ на Залцбург), титулярен епископ Мариан Елеганти (епископ на Кур) и монс. Елмар Фишер, почетен епископ на Фелдкирх.

(по katholisches.info)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар