Ирландска министърка защитава аборта с твърдението, че плодът не бил човешки живот

7 февруари 2018, 10:28

Катрин Запоун, министър по въпросите на децата и младежта на Република Ирландия, защити одобрението си за аборта с твърдението, че плодът не бил човешки живот. Тя добавя: „Мисля, че фетусът има потенциал за човешки живот, който се развива с течение на времето.”
В Ирландия се очаква да се проведе референдум за осмото допълнение на конституцията. В него е залегнала цялостната защита на заченатите деца.
Представителите на Католическата църква в Ирландия се опасяват от тежки последици предвид запланувания от правителството референдум за смекчаване на закона за аборта. Ако обществото приеме, че човек има право да отнема живота на друг човек, „повече няма да бъде възможно да се претендира за правото на живот като основно човешко право”. За това предупреди епископ Кевин Доран, председател на комисията по биоетика в епископската конференция на Ирландия.
Катрин Запоун (64 г.) е първата ирландска министърка с призната хомосексуална ориентация. През 2003 г. в Канада тя сключва граждански „брак” с Ан Луис Джилиган. Запоун е родена в САЩ, защитила е докторат по католическа теология в Бостън. От 1995 г. е гражданка на Ирландия.

(kath.net)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар