Епископът на Торино отмени инициативата за хомосексуалните вярващи

7 февруари 2018, 16:55

Духовните занимания за хора с хомосексуална ориентация, за които бе съобщено предишните дни, са спрени по заповед на диоцеза на Торино. Инициативата, подета от дон Джанлука Карега, свещеникът, отговарящ за пастирската дейност сред хомосексуалистите, няма да бъде осъществена. Обяви го лично епископът. Той използва случаят, за да направи някои уточнения в появилите се в медиите информации: „Диоцезът на Торино от много години предлага пастирска служба по духовно, библейско и молитвено придружаване за вярващите хомосексуалисти, които се срещат със свещеник и заедно размишляват, като се тръгне от Божието Слово, върху своето положение в живота и изборите, които биха могли да правят, по въпросите на сексуалността“ – четем в съобщението на епархията.
Епископ Нозилия обаче подчертава, че макар и да става дума за процес, чиято цел е била да помага на хомосексуалистите „да разберат по какъв начин в пълнота да осъществят плана на Бог за всеки от тях“, това „не означава, че се приемат хомосексуалните поведения и съюзи, които за Църквата остават морално неприемливи“. И тъй като през последните дни се появиха различни медийни интерпретации, архиепископът пожела изрично да изтъкне и необходимостта „информациите, които се публикуват, да отговарят на истината и на коректното разбиране за онова, което е предложено“. Ето защо, заедно с дон Карега, епископът на Торино е решил да отмени идеята за духовно уединение, „докато не се стигне до едно адекватно разбиране“.
Не закъсня реакцията на гей общността в Торино. Алесандро Баталия, координатор на Torino Pride, заяви, че анулирането на т. нар. духовно уединение за вярващи с хомосексуална ориентация, предложено от дон Карега и от Пастирския съвет за вярващите хомосексуални, потвърждава убеждението, че решението на епископа „върви в една изцяло банална посока, в онази дискриминационна форма, прилагана от край време от страна на националните и торински църковни власти“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар