Предложението на кардинал Маркс пренебрегва ясното Божие откровение

7 февруари 2018, 22:34

Кардинал Паул Йозеф Кордес, бивш председател на Папския съвет „Cor unum”, а преди това дългогодишен зам.-председател на Папския съвет за миряните, критикува предложението на мюнхенския архиепископ и председател на германската епископска конференция кардинал Райнхард Маркс, хомосексуални двойки да бъдат благославяни от Църквата в отделни случаи. Кордес отговори на запитването на австрийския католически портал kath.net:
1. Предложението на кардинал Маркс пренебрегва ясното Божие откровение.
Посланието до Римляните (1, 18-32), декларацията на Конгрегацията за доктрината на вярата от 29.12.1975 г. и Катехизисът на Католическата църква (№2357) всъщност са достатъчни, за да се разбере официалната инструкция на Църквата по този въпрос. Маркс дори не споменава, че хомосексуализмът винаги противоречи на Божията воля.
2. Одобрението на благословии за такива двойки е страшно наивно.
Всеки, който се замисли за момент, ще открие истинското намерение на заинтересованите. А на този, който сравнява тези искания с благослов на автомобили, убягва лукавството, което всъщност се преследва. Несъмнено общността на вярата „Църква” не може да откаже на никого благословия. Свикнали сме да призоваваме Бог и за използването на предмети.
Но в този случай хората не искат да получат за себе си Божията помощ. Те могат да я поискат по много различни начини във всяка ситуация. Те искат „благословия” за греховната си връзка. С молбата си те целят признаване на своя хомосексуален начин на живот и оценяването му от църквата. Той трябва да изглежда като нещо нормално.
Църковен благослов като потвърждение за едно противно на Бога взаимоотношение? Това наистина е скандално.
3. Предложението на председателя на германската епископска конференция неправилно интерпретира пастирската грижа като израз на сантиментално съгласие.
Ново тълкуване на „ситуационната етика”? Това, което е противно на Бога („intrinsece malum – само по себе си лошо“) винаги си остава грях.
Или „в отделни случаи” повече насърчение за действията на мафиотите? Последователна пастирска помощ за лекари, извършващи аборти?
Кой свещенослужител в края на краищата ще е така самонадеян, за да очаква повече спасение от обърканото си съчувствие, отколкото от слушането на Божията воля? Кой слуга знае по-добре от господаря си?
Изискването на св. Августин сочи бариерите: „Обичайте заблудените хора; но оборвайте с омраза заблуждението им! Без превъзнасяне се наслаждавайте на истината. Борете се за нея с кротост и доброта!“ („Contra litteras Petiliani“ 1, 31).

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар