Блажена Анна Катарина Емерих

9 февруари 2018, 15:33

Сред светците и блажените, чието възпоменание Църквата отбелязва днес е блажената Анна Катарина Емерих (* 8. 9.1774 – † 9. 2.1824) , монахиня и мистичка. Тя била петото от деветте деца на бедно семейство, което се грижело за малка ферма. Анна Катарина работила първо като прислужница, а след това като шивачка, пътуваща от имение в имение, за да шие дрехи за господарите и слугите. Няколко пъти, против волята на родителите си, се опитвала да постъпи в манастир. Накрая, през 1802 . била приета в августинския манастир в Дюлмен. Последните години от живота й били белязани от тежка болест.
Желанието на Катарина да прилича в живота си на Исус се осъществило чрез голямото страдание, което трябвала да понесе. Доброволно предпочитала горчивото пред красивото. В едно от виденията й се явил Исус, който идвал от тавернакула към нея. В ръцете си той държал букет цветя и трънена корона. Поискал от нея да избере едно от двете. Катарина взела трънената корона и я притиснала здраво към главата си, което й причинило неописуеми болки. От този момент те я съпътствали чак до края на живота й.
Поради готовността си да се кае заради грешниците и да поема мъките на други хора върху себе си тя страдала от безпокойство, голяма изоставеност и силни болки. Само Исус Христос можел да я утеши. Той й се явявал често когато приемала Причастие или докато го обожавала и й давал утехата, от която така силно се нуждаела в мъките си.
В процеса на секуларизация през 1811 г. манастирът на августинките бил разпуснат. Катарина не намирала никаква радост в света, където срещала както хора с открити сърца, които търсели при нея помощ във вярата, така и отхвърляне и подигравки.
На празника на св. Августин тя получила по чуден начин белези от кръстове, два от които кървави, върху гърдите. На Рождество Христово през 1811 г. й се явил Исус, който отпечатал върху своята вярна слугиня петте си рани.
Анна Катарина Емерих прекарала последните дванадесет години от живота си, прикована към болничното легло. Понасяла силни болки за Христос и за греховете на света, приемала като храна предимно вода и търпяла освен всичко друго клевети и враждебност. Стигматизирането й станало публично достояние и въпреки че много скоро било признато за свръхестествено от архиепископа и медиците, много хора й се подигравали за това.
Преди смъртта й виденията й ставали все по-дълги и по-интензивни. Тя виждала светии от Стария и Новия завет, била пренасяна в обетованата земя, пребродила ада, чистилището, рая и преддверието към Небето. Във виденията й били разкривани събития, които току-що се случвали в света. В едно от тях й били показани гроба и къщата на Мария в Ефес. Клеменс Брентано, немски поет и белетрист, записвал тези виденията от 1818 до 1824 г. и ги публикувал под името „Мъчителните страдания на нашия Господ Исус Христос”.
Анна Катарина Емерих починала на 9 февруари 1824 година. Беатификационният процес за нея е открит през 1892 година.
Обявена е за блажена през 2004 г. от папа Йоан Павел II.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар