Рим: Кървавочервената светлина на колизеума ще напомня за преследваните християни

10 февруари 2018, 19:23

На 24 февруари вечерта колизеумът ще бъде потопен в кървавочервена светлина, за да напомни за преследваните християни. Така ще изглеждат и две християнски църкви на места, които са символ на преследването на християни през последните години. Това са катедралата „Св. Павел” в Мосул и маронитската църква „Св. Илия” в Алепо. Това съобщи Алесандро Монтедуро, национален директор на италианската секция на организацията „Църква в беда”, на пресконференция в Рим, на която присъства и халдейският католически патриарх Мар Луис Рафаел Сако.
На същата дата в близост до колизеума ще се проведе митинг за преследваните християни. В него са обещали да участват също председателят на Европейския парламент, Антонио Таяни, и генералният секретар на италианската епископска конференция, епископ Нунцио Галатино. За положението на преследваните християни ще говорят съпругът и дъщерята на осъдената на смърт в Пакистан католичка Азия Биби, както и отвлечената и изнасилена от ислямистки терористи католичка от Нигерия Ребека Битрус.
За първи път акцията с осветяване на сгради в кървавочервен цвят като напомняне за преследваните християни бе направено от италианската секция на „Църква в беда” през април 2016 г. на фонтана Треви. Инициативата се разпространи и в други страни, като например осветяването на статуята на Христос в Рио де Жанейро.

(kath.net)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар