Бл. Павел VI ще бъде канонизиран за светец тази година

21 февруари 2018, 14:12

На 50-та годишнина от публикуването на енцикликата Humanae Vitae, посветена на защитата на човешкия живот от момента на зачеването му до естествената му смърт, авторът и’ бл. папа Павел VI ще бъде провъзгласен за светец. За взетото вече решение спомена самият папа Франциск по време на наскоро провелата се среща между него и свещениците от Римския диоцез.
От публикуваната от Светия Престол стенограма става ясно, че в края на срещата на Светия отец му е била връчена брошура, съдържаща изказвания на Римски папи, като се почне от Павел VI и се стигне до настоящия Франциск, посветени на свещеническото служение. Франциск отбелязал, че вече е виждал по-рано тази книжка и я смята за много полезна. След това припомнил, че двама негови предшественици – Йоан ХХIII и Йоан-Павел II, вече са провъзгласени от Църквата за светци, и добавил: „А Павел VI ще бъде канонизиран през тази година“. Освен това, по думите на папа Франциск, вече е открит и беатификационният процес за папа Йоан-Павел I. „Оставаме Бенедикт и аз, наш ред е: молете се за нас!“ – пошегувал накрая се папата.
Както е известно, Йоан XXIII и Йоан-Павел II бяха провъзгласени за светци от папа Франциск в един и същи ден – на 27 април 2014 г. Преди това Бенедикт XVI не изчака обичайния петгодишен срок на изчакване за началото на беатификационния процес за Йоан-Павел II: за папата-поляк този процес бе открит само 42 дни след неговата смърт. По този начин папа Бенедикт XVI откликна на желанието на Божия народ, намерило израз в скандиранията на площад „Св. Петър“ в деня на погребението на папа Войтила на 8 април 2005 г.: „Светец веднага!“ (“Santo subito”).
Към днешна дата 80 Римски папи са канонизирани за светци. Продължава канонизационният процес за папа Пий IX, който вече е беатифициран. Продължава и беатификационният процес за папа Пий XII, за който вече има официално признати „героични добродетели“ и в тази връзка вече се нарича с титлата „достопочтени“.
За да бъде провъзгласен блажен в Католическата Църква е необходимо удостоверяването на чудо, извършено от Бог по застъпничеството на кандидата. За провъзгласяването на светец е необходимо удостоверяването на второ чудо. В случая с бл. Павел VI и двете чудеса са свързани със спасение на неродени деца в утробата на майката. По негово застъпничество жената успяла да износи и роди детенцето, въпреки отстраняването на плацентата.

Източници: Aleteia, Sib-Catholic

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар