Италия: 40 напълно запазени хостии намерени 16 месеца след земетресението през 2016

26 февруари 2018, 21:18

В енорийската църква „Сантисима Асунта” на Аркуата дел Тронто 16 месеца след земетресението, станало на 30 октомври 2016 г., при което църквата бе разрушена, са намерени 40 съвършено запазени осветени хостии, съхранявани в тавернакула.
Аркуата дел Тронто се намира в Апенините и има малко повече от 1100 жители. В него през 1215 г. е проповядвал св. Франциск от Асизи.
В скромната църква е съхранявано разпятие във византийски стил от XIII в., което било изработено от двама бенедиктинци.
Намереният в разрушената от земетресението църква тавернакул бил предаден на карабинерите, които го прибрали в един склад. Не е известно кой точно го е намерил и прибрал. Всичко било забравено в суматохата, когато били търсени най-вече оцелели. В селището от известно време няма свещеник.
И сега, почти 16 месеца след тежките разрушения, при огледа на прибраните предмети тавернакулът бил открит. Бил повреден, но заключен. При отварянето му в него бил намерен и цибориумът, в който се съхраняват осветените хостии след литургията. Били намерени 40 напълно запазени осветени хостии. Не били развалени, по тях нямало плесен. Дон Анджело Чанчоти, администратор на катедралната енория на Асколи Пичено, обяснява, че „хостиите започват да се развалят след една седмица”. Според него това е „знак на надежда; Исус, както всички, е станал жертва на земетресението, но е възкръснал невредим от руините”. Осветените хостии от Аркуата са в идеално състояние както на цвят, така и на мирис. Дон Анджело, който е родом от Аркуата дел Тронто, не може да сдържи сълзите си. Той първи се натъкнал на тавернакула и отворил цибориума в присъствието на карабинерите.

(katholisches.info)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар