Полша: 140 000 подписа за защита на брака

2 март 2018, 17:23

Повече от 140 000 поляци са подписали петиция, която призовава епископите на страната да защитят католическата доктрина за брака по повод полемиките около папската екзортация „Amoris laetitia“.
Групата „Polonia Semper Fidelis“ стартирала петицията през януари 2018 година. Тя е отправена към архиепископ Станислав Гадецки, председател на полската епископска конференция, с молба да бъде предпазена вярата в Полша от „немските грешки”.
Петицията категорично призовава епископите да потвърдят неразривността на сакраменталния брак и да изяснят, че разведени католици с втори граждански брак не могат да бъдат допускани до Причастие. Петицията предупреждава, че интерпретациите на „Amoris laetitia“, провъзгласявани особено от епископите на Германия, допринасят за голямото объркване, с което вярващите трябва да се борят в релативистката култура на днешния ден.
Авторите напомнят за позицията на полските епископи по време на Синода за семействата. Тогава те последователно защитаваха учението на Църквата и „духовното наследство на полския папа”.
Сред подписалите се има известни личности като актьора Дариуш Ковалски. По думите му в едно интервю, за него било „не само чест, но и задължение” да подпише петицията.

(kath.net)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар