Кардинал Мюлер критикува решението на немските епископи да допускат съпрузи протестанти до Причастие в отделни случаи

2 март 2018, 19:11

Бившият префект на Конгрегацията за доктрината на вярата отправя остра критика в „Tagespost“ по отношение на решението на германската епископска конференция да се позволява на съпрузи протестанти в отделни случаи да приемат католическата Евхаристия.
Кардинал Герхард Мюлер нарича формулировката „отделни случаи” „риторичен трик”.
Той критикува също и формулировката „сериозни духовни потребности” на съпруга, който не е католик. Има такива изключения в каноничното право, но те се отнасят до ситуации на смърт, а смесените бракове не представляват такава извънредна ситуация. Мюлер добавя, че този който споделя вярата на Католическата църква за Евхаристията, отрича с това противоположните учения на некатолическите църковни общности. Той добавя, че напредъкът на икуменизма е желателен, дори необходим, но че той не бива да бъде свързан с „протестантизация на Католическата църква”.
Освен това кардинал Мюлер критикува предложението за благославяне на хомосексуални двойки. От една страна е „кощунствено високомерие” да се осъждат хора с хомосексуални наклонности, но никой не може да моли за Божията благословия за хомосексуални действия, тъй като те противоречат на волята на Бога. Пасторалната помощ изглежда различно и трябва да почива на истината.

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар