Бенедикт XVI: „Бавно моите физически сили изчезват, вътрешно съм на поклонение към дома”

3 март 2018, 08:31

„Бавно моите физически сили изчезват, вътрешно съм на поклонение към дома.” Тези вълнуващи редове почетният папа Бенедикт ХVI написа миналата седмица на италианския вестник „Corriere della Sera“. Много читатели с тревога питали как е папата и дали умира. Той им отговорил лично. Бенедикт ХVI бил трогнат от това, че много читатели искали да знаят „как прекарвам последната фаза от живота си”.
През тази седмица се навършват точно пет години, откакто Бенедикт ХVI доброволно се оттегли от поста си на 28 януари 2013 година. „За мен е голяма благодат в тази последна, понякога уморителна част от пътя да бъда обкръжен от любов и доброта, които не бих могъл да си представя.” В този смисъл той разбира „и въпроса на Вашите читатели като придружаване по пътя. Мога само да благодаря за това. От своя страна уверявам всички Вас в моята молитва”.
Според собствените си думи деветдесетгодишният папа Бенедикт се подготвя за смъртта. Той ни дава прекрасен пример за дълбоко човешко и християнско отношение към собствената смърт: това е завръщане у дома при Бога Отец.

Кардинал Кристоф Шьонборн
02.03.2018

(erzdioezese-wien.at)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар