Петте години на папа Франциск – няколко мнения

13 март 2018, 14:46

romereports.com: Папа Франциск – пет години, пет важни жеста

kath.net: „С папа Франциск имаме един истински мисионерски папа, който наистина иска да бъде при хората.“ (О. проф. Карл Валнер Ocist, ректор на философско-богословския университет Хайлигенкройц, основан от папа Бенедикт XVI)

katholisch.de: „В Германия, но и в други страни Франциск събуди толкова големи надежди за вътрешно църковни реформи, както никой папа след Павел VI. В същото време той силно поляризира католиците; критиката в Църквата за папата никога не е била толкова силна, както при Франциск. За своите почитатели той е супер-папа, за критиците си е подозиран в ерес.“ (Der Super-Papst)

catholicnewsagency.com: „…От самото начало папата вдъхнови мен и семейството ми. … Неговият акцент за „придружаване“ преобразува нашия подход към евангелизацията и мисленето му за „идеологическата колонизация“ и „екзистенциалните периферии“ ме призова към по-голяма солидарност с маргинализираните хора и общности. …
Папата също ме смути. Борих се да разбера неговата теология и подхода му към каноничното право. Не винаги виждах приемствеността между неговата перспектива и учението на Църквата. И аз оплаквах разделението и скандала, които причиниха някои проблеми по време на папството му. Опитвах се, както ме призовава Църквата, да бъда смирен, да бъда верен, да разграничавам внимателно как Бог ме кани да служа на Църквата и да се доверявам.

Папата ме накара да размишлявам внимателно върху това какво е папството и какво не е то и как Светият Дух работи чрез Църквата и за нея. Неговият понтификат призова мен и много от нас към духовна зрялост, към по-дълбока вяра и доверие в Божието Провидение. …
Но историята със сигурност ще помни, че Франциск е 265-ият наследник на свети Петър, 266-ият викарий на Христос. Папството е дар за Църквата – свидетелство за нашето единство, нашата приемственост с онези, които са били преди нас, и знак, че Господ – който обеща, че ключовете на ада няма да надделеят срещу Църквата – спазва обещанията си. Историята ще запомни, че Франциск е продължил веригата на водачество, започнало с Петър, призован от Христос да бъде глава на Църквата. Тя ще помни, че папа Франциск работи за да отговори на това призвание – да учи, да управлява и да освещава Христовото Тяло.“ (Commentary: Praying for Francis)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар