Пастирско посещение на монс. Георги Йовчев в енория „Св. Йосиф“ в София

18 март 2018, 13:45

На 18 март 2018 г., Пета Постна неделя, Софийско-Пловдивският епископ монс. Георги Йовчев направи пастирско посещение в конкатедралната енория „Св. Йосиф“ в София и отслужи тържествена света литургия, с която бе отбелязан предстоящия утре празник на покровителя на енорията свети Йосиф.
В проповедта си епископът се спря на фигурата на светеца, като го определи като „мълчаливия гигант“. Виждаме как евангелистите не предават нито една дума, изречена от устата на св. Йосиф. Той само мълчи и действа по Божия заръка, в изпълнение на Божията воля. Когато цар Ирод издава заповед да бъдат убити всички деца от мъжки пол до 2-годишна възраст във Витлеем, Господ изпраща Ангел Господен в съня на Йосиф, който му казва: „Вземи Детето и майка Му и бягай в Египет“. И Йосиф просто действа: става, взема Исус и Мария, и бягат в Египет. За да се върнат в Назарет едва след смъртта на Ирод. Както отбеляза монс. Георги, Бог е толкова всемогъщ, че, разбира се, веднага можеше да изпрати десет легиона ангели и бързо да реши проблема с Ирод. Само че Бог не е насилник. Най-ценният дар, който Бог е дал на нас, хората, това е нашата свобода – свободата да избираме между доброто и злото, свободата да вземаме решения, свободата да действаме. Ето защо е толкова важно родителите да научат децата на най-важното: да разпознават кое е добро и кое зло. Това е особено необходимо в днешния свят, изпълнен със зло и измами.
Св. Йосиф е човек на действието и човек на мълчанието. Но най-вече, той е светец. И именно Йосиф ни показва какво означа да си светец. Светецът, по думите на епископ Георги, е като едно кристално чисто стъкло, през което да прониква, което да отразява напълно Божията светлина. Ако това стъкло е изпълнено с петна, ако то е замърсено, тогава то не отразява изцяло светлината – тя е изкривена, неистинска. За да сме светци, трябва, подобно на Йосиф, да допуснем Божията светлина и да я отразяваме напълно.
В края на тържествената света литургия енористът отец Ярослав Бабик, OFM Cap. благодари на Софийско-Пловдивския епископ за присъствието му сред вярващите днес, както и за това, че подобно на Бог, Който повери Исус и Мария на свети Йосиф, и той, епископът, е поверил софийската енория на братята от Ордена на капуцините.
Богослужението завърши с епископски благослов.

(c) www.catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар