Скритият тих Йосиф

19 март 2018, 09:38

Проповед за тържеството на св. Йосиф

Автор: † отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

Братя и сестри,
По време на тържеството на св. Йосиф в Църквата се чете Евангелието за събитието, когато Йосиф и Мария намират след дълго търсене Исус в храма. Навярно за св. Йосиф този момент е бил най-болезненият и сигурно по-подходящо би било в този ден да се прочете друг евангелски откъс. Например за родословието на Господ Исус, за да не се натъжава нежното сърце на днешния именик.
В момента, когато намират Исус, се среща цялото Свето Семейство. Исус говори, Майката говори, а Йосиф мълчи. Според източния обичай именно той би трябвало да вземе думата и да попита Исус какво се е случило с Него, защо е изчезнал…
Но това не е било достатъчно. Исус публично отне правото на Йосиф на бащинство. Знаем, че Йосиф не е бил биологичен баща на Исус, но знаем също колко много бащата обича осиновеното дете, чувайки то да се обръща към него с „татко”…
Може би по-сполучлив Евангелски откъс за празника на св. Йосиф би бил онзи откъс, разказващ за бягството в Египет. Нали на Йосиф тогава, а не на Мария, проговорил ангел в съня му. Нали именно Йосиф събудил всички по ред, подготвил магарето за път, събрал багажа, превел семейството през пустинята и преминали незабелязано границата на Египет. Безспорно той бил бдящият пазител, ръководител, организатор, глава на семейството…
Болезненият откъс от Евангелското четиво на тържеството на св. Йосиф ни показва най-истинския Йосиф, още по-скрит от Божията Майка, Йосиф – най-близкият на Исус и едновременно като че ли най-отдалеченият, стоящ настрани от Него.
Толкова малко знаем за Йосиф. Кой е бил баща му? Св. евангелист Матей споменава, че бил син на някой си Яков. Св. евангелист Лука – че бил син Илиев ( Eli ). Не знаем на колко години е бил всъщност, дали е бил стар или млад, когато е починал…
Колко ли са хората, за които толкова малко знаем, които като че ли са захвърлени някъде в тъмна дупка, а в същото време във всекидневието си, в живота и работата си са толкова близо до Господ Бог.
Св. Йосиф е покровител на всички онези, за които малко знаем, онези, които понякога нямат собствен дом или са забравени, но пребиваването им с Бог е насъщния ни хляб… Св. Йосиф като че ли е един от най-обикновените светци. Не е основал манастири, не е бил учен като св. Тома Аквински. Не е бил изповедник като св. Йоан Виане, който изповядвал хората по десет часа на ден и се хранил на ден с по два картофа… Не е бил мъченик като св. Вартоломей, комуто одрали кожата затова, че обичал Исус…
Не е бил голям, но нима е бил потънал в собственото му всекидневие? Нима сивотата, безцветната обикновеност на живота му е била засенила Бог в него самия? Йосиф виждал Бог във всичко, изправящо се пред него във всекидневието му. Постоянно чувал Божия ангел и в моменти на колебание призовавал ангела да го побутва.
Ангелът казал: „Не се бой да приемеш Мария!” (Мт. 1, 20) – Не я напускай! – и Йосиф останал и се оженил за Нея.
Ангелът му казал „И ще му наречеш името Исус” (Мт. 1, 21) – и Йосиф направил, както ангелът му заповядал.
Ангелът му казал: „Бягай в Египет” (Мт. 2, 13) – и той направил така, както ангелът му наредил – избягал заедно с Мария и Исус.
И пак същият ангел му казал: „Връщай се”, и Йосиф напуснал Египет.
Понякога ни се струва, че нищо особено не вършим, а всекидневният живот, грижите и притесненията отнемат от времето ни. Да, но нека и тогава да съумяваме да чуваме гласа на Бог, Който, както и на св. Йосиф, все ни говори.
Не се бой! Не се плаши, че нищо не умееш, а това, което правиш, е толкова малко и незначително… Бог чрез твоите много малки дела може да извършва велики неща.
Не напускай! Не напускай Божията Майка, не изоставяй молитвата към Нея, изпита на съвеста, нито човека, който се нуждае от тоята доброта, от твоето сърце, от теб.
Стани! Нека не те плаши мисълта, че няма да успееш.
Връщай се! Връщай се към всекидневните ти задължения, които ти се струват незначителни и малки, към трудностите. В постоянното ти завръщане към задълженията се съдържа верността ти към Бог.
В миналото цели поколения са били Йосифовци и Йозефини и почти е нямало къща, в която да няма Йосиф. Днес името не е толкова популярно и може би така е по-добре, защото св. Йосиф не се е оглеждал за модата… Със сигурност няма претенции към папите, които толкова рядко приемат името Йосиф. Винаги е бил скрит, тих светец, потопен в слушането на това, което Бог има да му каже.
Йосиф – това е име, но същевременно е и кратка молитва. Като казваш „Йосиф”, означава, че вярваш, че Бог ще преумножи твоите сили, ще ти изпрати това, от което най-много се нуждаеш.
Амин.

Клагенфурт, 19 март 2015 г.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар