Влизането на Исус в Йерусалим

25 март 2018, 15:28

Проповед за тържеството Връбница

Автор: Отец Венци Николов, OFM Conv.,
ректор на Светилището на Дева Мария от Фатима, Плевен

Хвален Исус!
Скъпи братя и сестри, какъв смисъл има днешното тържество? Исус влиза тържествено в Йерусалим и е посрещнат от тълпи народ. Това се превръща във връх на публичната Му дейност. По такъв начин някога са влизали царете в градовете, които са придобили. Исус представя Себе Си като Цар, като Човек, който има особена мисия. Въпреки всичко е заловен и разпнат, за да се реализира Божият план.
Причините, за да се стигне до това положение са: завист на духовните ръководители и на онези, които са се страхували от Него; неразбиране, в действителност, от страна на хората на понятието „свобода“, което Христос предлага; и предателство от страна на един от най-близките Му хора.
И днес се случва същото. Много хора не обичат Бога, а извършват религиозните практики по различни причини, между които не присъства обичта към Бог. Днес човек се страхува от Бога, защото мисли, че Бог отнема свободата му. Днес човек се губи в тълпата и едновременно лесно губи трезвостта на разума си и се оставя да бъде воден от мнението на тълпата. Исус Христос е осъден в демократичен процес. Виждаме, че там където липсва Бог, понятието свобода се обръща в „свободия“. Днес е важно да подчертаем, че свободата ни е дадена даром. Тълпата ни води, но всеки от нас има морал и чувство за лична отговорност пред Бог за своите решения и поведение. Бог не оценява тълпата, а всеки един от нас. Когато един ден застанем пред Него, не можем да оправдаваме действията си с постъпките на тълпата и грешките на другите.
Нека да правим каквото трябва, а да става каквото ще!

Източник: http://fatima-pleven.bg

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар