Велики Четвъртък в катедрала „Свети Лудвиг“, Пловдив

30 март 2018, 23:07

Тържествената литургия за Велики четвъртък тази вечер в катедралата „Свети Лудвиг“ бе отслужена от монсеньор Георги Йовчев, монсеньор Стефан Манолов и отец Недялко Начев, с внушителното участие на катедралния хор. Присъствието на народа беше масово, представено от всички възрастови групи. Сестрите от ордена на „ Майка Тереза“ бяха още преди започването на литургията сред вярващите. Много дискретно и своевременно бе присъствието на сестра Краси от сестрите Винкентинки, която помагаше до самия край и наставляваше и тримата малки министранти. Иванка Генова представи четивата, с участието на хора при псалма; отец Недялко прочете евангелския текст и изнесе проповедта. Той започна с въвеждането на мотива на превръщането на водата във вино от Първото чудо, за да го разгърне в метафоричен план за преобразяването на съвременния християнин : тази вечер Исус ни е събрал така, както някога своите ученици;Бог иска не просто да постим, а да се взрем в дълбините си; Той не търси от нас огромни промени, а разгръщането на способността ни за споделяне, съчувствие и съпричастие. Така неизменно идва и въпросът : достатъчно ли е да присъстваме на литургиите на най-големите празници и да се изповядваме веднъж годишно? Гордостта на Петър, когато не желае да му бъдат умити краката, защото не може да приеме, че неговият Бог може дотолкова да се смири и самоунижи – тази гордост живее и във всеки един от нас и възпира духовното ни развитие и отношението ни към ближния. И един особено важен акцент ни поднесе отец Недялко в проведта – нежността на Исус, разкриваща се в символиката на поднасянето на залъка, като предшестващ израз на всеотдайната любов.
Ритуалът с измиването на краката е познат на всеки католик и беше извършен, както всяка година, от монсеньор Георги Йовчев. Почти всички присъстващи верни приеха причастие, след което централният олтар бе разтворен и с тържествена процесия Исусовото присъствие в храма бе положено в страничния олтар – на Дева Мария. Свещенослужителите и министрантите коленичиха задълго пред този олтар, а вярващите – по местата си, изразявайки своето преклонение .
Монсеньор Йовчев благослови апостолските хлябове на верните и ги призова да отделят сега време и да останат в храма, за да пребивават с Исус в Неговите страдания.

Текст и снимки: Мария Миличина

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар