Параклис в Чипровци ще съхранява костите на архиепископ Петър Богдан Бакшев

9 април 2018, 20:05

До месец май в Чипровци ще започне строителството на католически параклис, в който ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан Бакшев. Параклисът ще бъде завършен през месец септември т.г., когато ще се проведат честванията по повод 330 години от избухването на Чипровското въстание и 50 годишният юбилей от обявяването на Чипровци за град. По предложение на Никополския епископ монс. Петко Христов цялата католическа общност в България ще се включи в събирането на средства за изграждането на параклиса. Той ще бъде построен на Историческия хълм, на десетина метра отстояние от старата катедрала „Санта Мария“, ще бъде с площ от 33 кв. м. и в презвитериума ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Бакшев и други католически дейци като епископ Илия Маринов и духовници монаси- францисканци, чиито кости са били открити при археологически разкопки през 80- те години на миналия век и междувременно съхранявани в Историческия музей в Чипровци.

Реализирането на тази инициатива става възможна след като през пролетта на 2017 год. отец Иван Топалски, енорийски свещеник в енория „Свети Андрей“ с. Калояново, заедно с група поклонници, посещават Чипровци и там се запознават с директорката на Историческия музей г-жа Анита Комитска. По-късно отец Иван получава покана за участие в Музейния съвет на Историческия музей и във връзка с неговото учредяване, при посещение в Чипровци, отец Иван повдига въпроса за костите на тези католически дейци и изграждането на малък параклис, в който да бъдат положени. Откликът е положителен и идеята получава подкрепа от Общината в лицето на кмета Пламен Петков, културно-историческите институции в града и общественици като г-жа Сийка Тачева, доц. Иван Сотиров, който е водил археологическите разкопки през 80-те години на Историческият хълм, краеведа г-н Никола Николов.

В началото на м. октомври 2017 год. делегация от 15 свещеници от Софийско- Пловдивската епархия, придружени от отец Койчо Димов- енорийски свещеник в село Бърдарски геран и г-н Божидар Стрехин- Зам. Кмет по културата на Община Раковски, посетиха Чипровци, където бяха радушно посрещнати от кмета на Общината и връчиха покана за побратимяване между Раковски и Чипровци. По време на тази визита посетиха останките на старата катедрала „Санта Мария” на Историческия хълм- там измолиха вечерна молитва и изпяха песента Salve Regina. Имаха вечеря с представители на Общината, музея и с православно духовенство в лицето на игумена на православния чипровски манастир „Свети Иван Рилски” отец Спиридон. Бяха на посещение и в самия манастир, където също имаха топло посрещане от домакините.

Договорът за братство и взаимопомощ бе подписан от градоначалниците на двете общини Павел Гуджеров и Пламен Петков в гр. Раковски на 13 ноември 2017 год., след отслужването на тържествена света литургия по повод деня на възпоменанието на блажените български мъченици в църквата „Пресвето Сърце Исусово“, водена от отец Димитър Димитров.

През м. декември 2017 год. Общинският съвет на гр. Чипровци гласува отреждането на място като отстъпено право на строеж, на което да бъде изграден самият храм. Местната администрация съдейства активно при изготвяне на необходимата документация, за да стартира бързо изграждането. Католиците в България са благодарни на обществеността в Чипровци за изключителната им доброжелателност- винаги когато свещеници посещават Чипровци за организацията на тази инициатива, се чувстват като в собствен дом благодарение на тяхното гостоприемство.

На 6, 7 и 8 септември т. г. в Чипровци с различни инициативи ще бъдат отбелязани двете годишнини, сред които и кръгла маса, посветена на католическата дейност в България. По време на тези чествания ще бъде осветен и параклисът.

Събитието по неговото изграждане получава допълнителен тласък и обосновка с откриването през ноември 2017 година на ръкописа на най-старата история на България. Написаната на латински език история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 – 1668 г. или около век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски. Тя бе открита в университетската библиотека на италианският град Модена. В момента се превежда на български език и се очаква за честванията да бъде издадена.

Отец Иван Топалски, чиито усилия и поредица от инициативи доведоха до осъществяването на това дело, съхраняващо историческата ни памет и духовно наследство, сподели че изграждането на параклиса е от значение преди всичко заради това в него да намерят покой костите на тези духовници, родолюбци и радетели за българщината. Също така той да бъде видим знак на католическото присъствие преди векове в онзи край и място където поклонници, отивайки на там където навремето е било туптящото сърце на Католическата църква в България, да имат параклис където да се помолят и да отслужат литургия.

Жана Стоева,
българска секция на радио „Ватикана“

Източник: bg.radiovaticana.va

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар