Конференция на кардиналите Бърк и Брандмюлер в Рим

10 април 2018, 13:23

На 7 април т. г. в Рим се състоя пресконференция под надслов: „Накъде отива Църквата?“. В нея взеха участие кардиналите Реймънд Лео Бърк и Валтер Брандмюлер, които през ноември 2016 г. подписаха т. нар. “Dubia” (съмнения) в ортодоксалността на апостолическото обръщение “Amoris Laetitia”. Самата конференция бе частично посветена на паметта на един от другите кардинали, подписали “dubia“-та, италианския кардинал Карло Кафара, починал миналата есен. Като подзаглавие на събитието бяха избрани думите на Кафара: „Само слепец може да отрича, че в Църквата има объркване“.
В изказването си кардинал Бърк, един от най-решителните критици на текстовете в Amoris Laetitia, подчерта, че папата трябва да бъде слушан, само в случай, че следва учението на Църквата. „Папата е длъжен да уважава съкровището на вярата – заяви американският кардинал, който навремето оглавяваше ватиканската Апостолическа сигнатура, а понастоящем е патрон на Малтийския орден. – [Папата] има властта да изразява по най-адекватен начин принципите на вярата, но той не може да действа в противоречие с тези принципи. Той трябва да уважава всяко едно тайнство; той не може да премахва или добавя каквото и да било, ако то влиза в противоречие със същността на тайнствата, и, накрая, той трябва да уважава божествено учредената църковна власт (сиреч не може да игнорира епископите и трябва да споделя с колегията на епископите осъществяването на пълната и върховна власт)“.
Властта на папата „не е магична“ и произтича от „послушанието на Господа“, добави кардинал Бърк, според когото могат да възникнат обстоятелства, при които „може да се говори за задължение да не се слуша папата“. Американският кардинал отново повтори съмненията си в правомерността на някои положение в Amoris Laetitia.
Както е известно, “Dubia“-та бяха публикувани през ноември 2016 г., малко след обнародването на Апостолическото насърчение Amoris Laetitia, като бяха подписани от четирима кардинали. Двама от тях – Карло Кафара и Йоахим Майснер впоследствие починаха. Другите двама – Реймънд Лео Бърк и Валтер Брандмюлер – продължават да отстояват своите позиции. Те настояват папа Франциск да изясни своите тези, особено в онези текстове на насърчението, които предполагат евентуално допускане на разведени и встъпили в следващ брак до Светото Причастие. Според тях една такава възможност противоречи на учението на Църквата за неразтрогваемостта на брака. От своя страна, папа Франциск до момента не е реагирал по никакъв начин на молбата на кардиналите за изясняване. В отговор на обвиненията, че проявяват непослушание спрямо папата, кардинал Бърк заяви, че четиримата кардинали са пристъпили към публикуване на “dubia”-та, едва след като е станало ясно, че папата няма да отговори на молбата им. Той се позова на примера на апостол Павел, който разказва: „А когато дойде Петър в Антиохия, аз му се лично опрях, защото се бе изложил на осъждане“ (Гал. 2, 11).
Изказване направи и кардинал Брандмюлер, който призова да се проявява по-голяма сдържаност и при консултирането с миряните по въпроси, касаещи вероучението. „Църквата не е демокрация“ – подчерта немският кардинал, като се изказа скептично относно практиката от последните два Синода на епископите да се правят широки допитвания до миряните по света по отношение на въпросите, които ще се разглеждат на предстоящите синодални събрания.
Доклади изнесоха още епископ Атаназиус Шнайдер, философът Марчело Пера, проф. Ренцо Пучети, проф. Валерио Джилоти и журналистката Франческа Романа Поледжи.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар