Отец Кшищоф Кужок отбеляза 25-годишния си свещенически юбилей в София

18 юни 2018, 15:13

Вчерашният 17 юни бе празничен за вярващите от енория „Св. Йосиф“ в София. Дългогодишният енорист отец Кшищоф Кужок, OFM Cap. избра този ден и това много специално за него място, за да отбележи тържествено 25-годишния си свещенически юбилей.
Светата литургия започна с тържествена процесия до олтара. В съслужие с отец Кшищоф бяха настоящият енорийски свещеник отец Ярослав Бабик, OFM Cap. и още двама свещеници от Литва от Ордена на братята-капуцини.
Проповедта на отец Кизу бе едно емоционално завръщане във времето, още към първите години на мисионерската му дейност в нашата страна. Споменът, който сподели, за първия ден на пристигането му в София заедно с покойния отец Мариуш Полцин, OFM Cap. предизвика сълзи в очите на не един и двама присъстващи. Емоциите продължиха и с други споменати моменти от шестнадесетте години мисионерска дейност в България. Свещеникът-юбиляр каза, че това, което е той самият в момента, дължи на България и на престоя си тук. Дори разкри, че в моменти, когато не му идват точните думи на италиански или немски – езиците, които използва в настоящата си свещеническа дейност, – първо му идват думите на български, и едва тогава на родния полски. По думите му обаче, най-важно е това, че заедно с отец Мариуш са построили не просто конкатедралния храм в София, не просто обновяването на храмовете в Белозем и Бургас, а най-вече – построили са Църквата от живи камъни, за която говореше св. Папа Йоан-Павел II. Свещеникът каза, че е горд от това, което вижда, като плод на труда си, и го смята за най-голям Божи дар.
В края на богослужението отец Ярослав подари като символичен дар на юбиляра кошница с ягоди, припомняйки, че едно от чудесата, донесени от капуцините в нашата България, е именно плодът ягода. Цветя и подаръци бяха поднесени от името на цялата енория, както и от името на групите от младежи, понастоящем бащи и майки, навремето формирани от отец Кшищоф.
След последния благослов вярващите бяха поканени на почерпка на голямата тераса зад конкатедралата. Там всеки имаше възможност лично да поздрави отец Кшищоф и да поднесе персоналните си пожелания за дълго свещеническо служение и Божи благослов! Освен гости от чужбина, за празника в конкатедралата „Св. Йосиф“ бяха пристигнали гости от Белозем и Бургас – енориите, поверени на отците-капуцини.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар