Свети Петър и Павел Апостоли

29 юни 2018, 11:40

Светите Петър и Павел са до днес двата най-важни стълба на Католическата църква. Поради голямото им значение още през IV век им бил отреден отделен празник, честван всяка година на 29 юни. В Рим, където двамата апостоли посрещнали мъченическата си смърт, празникът е отбелязван по специален начин, тъй като Петър и Павел са покровители на града.
Тържеството играе съществена роля и в църковните обичаи. По традиция на този ден папата освещава палиите за новоназначените архиепископите, изтъкани от вълната на две агнета. Обикновено палиите се връчват на 29 юни.
На този ден по-специално се почита и бронзовата статуя на свети Петър в едноименната базилика във Ватикана – за празника тя носи скъпоценна червено-златна дреха.
Петър, който се наричал Симон, произхожда от Бетсаида на Генисаретското езеро. Там той бил рибар, преди да бъде призован за един от първите ученици на Исус и да го последва. Исус му дава името Петър, което означава „скала“, което се отнася до специалната роля на апостола като фундамент на Църквата („Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“ , Мт 16,18).
След кръстната смърт на Исус Петър бил един от първите свидетели на възкресението. Той се погрижил за това скоро учениците отново да се съберат в Йерусалим и да възвестяват възкресението. Сигурно е пребиваването му в Рим, където по времето на император Нерон приел мъченическата смърт (64 или 67 г). Петър се счита за основател и глава на Църквата в Рим.
Свети Павел произхождал от набожно еврейско семейство. Първоначално се казвал Саул. Като предан последовател на вярата си, той бил ревностен противник на евреите християни и участвал в убиването на свети Стефан с камъни.
При едно пътуване за Дамаск му се явил Исус. Това преживяване довело до пълна промяна у Павел. Той се кръстил, отишъл в Арабия и станал мисионер сред езичниците. При три големи мисионерски пътувания той основал първите християнски общности в Европа. След завръщането си в Йерусалим бил арестуван и по-късно прехвърлен в Рим, където вероятно, също като свети Петър, загинал мъченически.

(katholisch.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар