Кардинал Мюлер: „Преживяваме обръщане към света вместо към Бога“

30 юни 2018, 08:47

Кардинал Герхард Мюлер, бивш префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, критикува в интервю за „Catholic World Report“ кардинал Маркс. „Група от германската епикопска конференция, начело с нейния председател, се вижда като иноватор на Католическата църква в похода към модерното. Те гледат на секуларизацията и дехристиянизирането на Европа като на вече необратим процес.“ Ето защо според Мюлер в техните очи новата евангелизация е битка срещу обективния ход на историята. Той смята, че те търсят ниша за Църквата, където ще могат да живеят в покой. По тази причина в техните очи трябва да бъдат реформирани всички учения на вярата, които са насочени срещу това направление.
По-нататък Мюлер обяснява, че като последица от това Евхаристията следва да се дава на хора без католическа вяра и на такива, които не се намират в състояние на освещаваща благодат. Според кардинала по-нататък в програмата стоят благославянето на хомосексуални, причастяването с протестанти, релативирането на неразтрогваемостта на сакраменталния брак, въвеждането на Viri probati, отмяната на целибата и приемането на сексуални отношения преди и извън брака. „Това са техните цели и за да ги постигнат, те са готови дори на това да разделят епископската конференция.“ Вярващите, които приемат все още сериозно учението на Католическата църква са заклеймявани като „консервативни“ и са избутвани от Църквата. Според Мюлер те са също така оклеветявани от либералните и антикатолическите медии.
Мюлер отново посочва, че никой епископ няма право да дава Евхаристията на християни, които не се намират в пълно общение с Католическата църква. Изключение има само при опасност от смърт. Той критикува това, че в наши дни дори епископи не познават католическата вяра за единството на тайнството и църковната общност. Според него некоректността към католическата вяра се оправдава с „пастирски причини“. Но това противоречи на принципите на Църквата.
По-нататък той отправя критика, че в Църквата в критерий за „добър епископ“ или „добър свещеник“ се е превърнало това, че той е обичан според общественото мнение. „Ние преживяваме обръщане към света вместо към Бога. Имаме нужда от свещеници и епископи, които са изпълнени с ревност за Божия дом и които са се посветили изцяло на спасението на хората в поклонническия път на вярата към вечната родина. Няма бъдеще за едно „удобно християнство“. Необходими са ни християни с мисионерски дух.
Кардиналът критикува отново папа Франциск за това, че е омаловажил значението на Конгрегацията за доктрината на вярата. „Вярата е важна за спасението. Папската дипломация може да направи много добро в света.“ Но разгласяването на вярата не може да се подчинява на земни игри.

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар