Римски първомъченици

30 юни 2018, 12:48

Големият пожар в Рим през 64 г., инсцениран вероятно от император Нерон, е последван от първата голяма вълна за преследване на християните. Императорът привлякъл подозрението за палежа върху християните, заповядал да ги преследват и убиват. В тези преследвания смъртта си намерили не само апостолите Петър и Павел, но също така и много други християни. Църквата чества тяхното възпоменание днес, на следващия ден след празника на светите апостоли.
Нерон екзекутирал стотици християни за развлечение на свитата си – по сведения на св. Йероним били убити 979 души. Към тези първи мъченици се причисляват и светите апостоли Петър и Павел.
Тацит описва това в XV книга от своите анали: „Първо бяха арестувани хората, които признаваха, че са християни; след това по техни показания мнозина. Съдеха ги не за палежа, а изобщо за омраза към хората. Осъдените на смърт използваха за спектакъл. Слагаха им животински кожи и ги оставяха да бъдат разкъсани от кучета, приковаваха ги на кръст или ги запалваха и те изгаряха като факли при настъпването на мрака. Нерон беше предоставил своя парк за това зрелище и го превърна в цирк: Преоблечен като каруцар той се смесваше с народа или се разхождаше с колесницата си.“
Празникът е честван за първи път през 1923 г. в Рим и е въведен за цялата Католическа църква през 1969 година. Табела на църквата „Santa Maria della Pietà“ в Campo Santo Teutonico напомня за мъчениците, площадът отпред е наречен на тях.

(kathpedia.com
heiligenlexikon.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар