Английска болница убила 456 пациенти с болкоуспокояващи

2 юли 2018, 15:55

Публично разследване на Gosport War Memorial Hospital доказа, че в държавната болница на National Health Service за 12 години са били убити най-малко 456 души чрез високодозирани аналгетици.
В доклада на разследващата комисия се посочва, че главният отговорен за убийствата е междувременно пенсионираната лекарка Джейн Бартън. Той разкрива също така култура на евтаназия в болницата, поддържана от ръководството и грижещите се за болните.
Още през 1988 и 1991 г. медицински сестри изразили съмнение, че се умъртвяват пациенти чрез даване на опиати. През 1998 г. близки на починали за първи път предявили иск за разследване на смъртните случаи.
Комисията била назначена през 2014 година. Тя прегледала повече от един милион доказателства и разговаряла с членове на семействата на 2 024 души, които били починали в Gosport War Memorial Hospital между 1987 и 2001 година. Една четвърт от досиетата на пациентите не могли да бъдат намерени.
Комисията установила подозрителна картина на предозиране на опиати за периода 1989-2000 година. В болницата царяла култура на преднамерено съкращаване на живота на голям брой пациенти и неуважение към живота.
На пациентите били предписвани и давани опасни комбинации от медикаменти, които не били указани клинически. Пациентите и техните роднини били безсилни пред професионалния медицински персонал.
Ръководството на болницата, здравните институции, полицията, съдебната медицина, прокуратурата, асоциациите на лекарите и сестрите не успели да защитят интересите на пациентите и техните близки и оценили високо репутацията на болницата и медиците.
Британският здравен министър Джеръми Хънт обявил пред камарата на общините, че докладът ще бъде разгледан от полицията и прокуратурата, преди да се вземе решение за следващите стъпки, особено за това дали да бъдат повдигнати наказателни обвинения.

(kath.net)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар