Четирима немски епископи декларираха, че ще допуснат причастяване на протестанти в своите диоцези

4 юли 2018, 10:51

Както съобщава регионалното немско издание „Das Westfalen-Blatt“ в броя си от 30 юли, архиепископът на Падерборн Ханс-Йозеф Бекер е взел решение да въведе на практика наскоро публикуван документ на немската Епископска конференция по въпроса за т. нар. intercommunio. Т. нар. насочващо ръководство (както е озаглавен документът) допуска простестански съпрузи на католици да получават Светото Причастие в индивидуални случаи.
От информацията става ясно, че впоследствие към Бекер са се присъединили още трима епископи, които смятат да въведат въпросната практика в поверените им диоцези. Това са епископът на Магдебург Герхард Файге, архиепископът на Хамбург Щефан Хесе и епископът на Оснабрюк Франц-Йозеф Боде.
Диоцезът на Падерборн определи документа на немските епископи, публикуван на 27 юни т. г., като „ценен“. Самият архиепископ Бекер е обяснил на своите свещеници, че очаква „всички занимаващи се с пастирска работа към диоцеза на Падерборн усилено да се запознаят с насоките на епископската конференция и да действат в съответствие с тях, и отговорно, съобразно пастирската грижа“.
Решението на Бекер не означавало „всеобщо допускане до Причастие“, според изявление на немската католическа новинарска агенция. Според информацията Бекер виждал в публикувания документ на епископската конференция инструмент за „духовна помощ при вземането на решение според съвестта при индивидуални случаи на пастирска грижа“ за съпрузи.
Американската Catholic News Agency съобщава, че диоцезът не е успял да отговори на въпрос на техен кореспондент колко биха били потенциалните кандидати-протестанти за достъп до причастяване. На въпрос на Аниън Уимър дали се очаква съпрузите-протестанти на вярващи католици от диоцеза да бъдат допуснати и до други тайнства, както и дали преди пристъпване към причастяване първо ще подлежат на изповед, диоцезът е отговорил с общата формулировка, че в „диоцеза на Падерборн се прилагат общите правила на църковното право“.
В същото време епископът на Регенсбург Рудолф Фьоделхолцер, един от седемте немски епископи, противопоставили се на новата либерализация, даде интервю пред CNA, в което посочва, че продължава чакането на някакви разяснения от страна на Рим. Такива обаче така и не идват.
Припомняме, че главният протагонист на новото виждане за достъп на протестанти до Светото Причастие е влиятелният немски кардинал Райнхард Маркс, един от най-приближените на действащия папа Франциск.

Източник: LifeSiteNews

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар