Почина камерлингът на Светата Римска Църква

6 юли 2018, 15:08

Вчера вечерта в Съединените щати, където бе на лечение, почина френският кардинал Жан-Луи Торан – председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог и камерлинг на Светата Римска Църква, една от най-важните фигури в Колегията на кардиналите. В качеството си на протодякон той бе кардиналът, който на 13 март 2013 г. извести на множеството на площад „Св. Петър“ избирането на Хорхе Берголио за папа под името Франциск.
Кардинал Торан е роден в Бордо на 5 април 1943 г. Завършва местната духовна семинария. След това завършва Папския университет „Григориана“ в Рим, Папската църковна академия в Рим и Католическия институт в Тулуза. През 1969 г. е ръкоположен за свещеник, а шест години по-късно постъпва на дипломатическа служба при Светия Престол. От 1990 до 2003 г. е секретар по връзките с държавите към ватиканския Държавен секретар – длъжност, аналогична на министър на външните работи. Папа Йоан-Павел II го ръкополага за епископ през 1991 г., а през 2003 г. го удостоява с кардиналски сан. Пак през 2003 г. е назначен за архивариус и библиотекар на Светата Римска Църква. През 2007 г. Папа Бенедикт XVI го номинира за председател на Комисията за диалог с мюсюлманите и за председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог.
През последните години френският кардинал страдаше от болестта на Паркинсон, която постепенно парализира тялото му, но не и духа му.
Със смъртта на Жан-Луи Торан Свещената колегия на кардиналите се състои от 225-ма кардинали, от които 124-ма имат право на глас в конклава.

Новини: In Memoriam

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар