Св. Бенедикт – небесен покровител на Европа

11 юли 2018, 08:00

На 11 юли Църквата чества празника на св. Бенедикт.
Известният като „патриарх на западното монашество“ свети Бенедикт се родил в Нурсия, област Умбрия (Италия) ок. 480 г. в богато семейство. Изучавал право и литература в Рим, но след това, следвайки Божия зов, се отдалечил в уединена пещера в планината Субиако, недалеч от Рим, за да се посвети изцяло на молитва и покаятелни дела. Впоследствие се събрали последователи, и така постепенно той основал в околността 12 манастира. След това се преселил на Монте Касино, където основал прочутото абатство и написал своя устав, който след това се разпространил из цяла Европа. И до ден-днешен върху този устав градят духовния си живот множество монашески общности. Приносът му е не само в духовния живот, но и в развитието на цялостната европейска култура и цивилизация, чиято стойност дори не можем да оценим. Духовните синове на св. Бенедикт се ръководят от лозунга Ora et labora – „Моли се и работи“. Именно те създали земеделски, строителни и културни навици у новите варварски германски племена, заселили се в остатъците от Западната Римска империя. И до ден-днешен във френския език се е запазил един израз „бенедиктинска работа“, което означава добре свършена работа, изпипана работа.
Бенедикт починал в своя манастир в Монте Касино на 21 март 547 г. Почитта към него започнала още след смъртта му, като при гроба на светеца в Монте Касино се стичали множество поклонници. По негово застъпничество Бог направил много чудеса. За чудесата на св. Бенедикт съобщава в своите „Диалози“ св. Григорий Велики.
Много скоро почитта към св. Бенедикт намерила разпространение в цялата Църква. В негова чест били написани химни, молитви и молитвени последования. Името „Бенедикт“ носят още 23-ма светци на Църквата. В наши дни св. Бенедикт се почита като покровител на Opus Dei, покровител на работниците, както и молитвен застъпник на умиращите. През 1957 г. Папа Пий XII го провъзгласява за покровител на спелеолозите и на италианските архитекти. През 1964 г. Павел VI провъзгласява св. Бенедикт за небесен покровител на Европа.

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар