Ватикана няма да се противопостави на препогребването на костите на бившия испански диктатор Франциско Франко

1 ноември 2018, 17:56

Ватикана няма да се противопостави на препогребването на костите на бившия испански диктатор Франциско Франко. Това потвърди говорителят на Ватикана, Грег Бърк, във вторник вечерта. Държавният секретар, кардинал Пиетро Паролин, е разговарял в понеделник с вицепремиера на Испания Кармен Калво по спорния въпрос за повторното погребение на Франко. Това било съобщено на журналисти от Калво след срещата. Испанското социалистическо правителство иска да предотврати евентуално преместване на костите на диктатора в катедралата Алмудена в Мадрид.
Ватикана няма да отхвърли преместването, „ако компетентните органи го решат“. При търсенето на ново място за покой трябва да се намери съвместно решение. Испанското правителство трябва да разговаря със семейството на бившия диктатор, казва Бърк.
Тленните останки на Франко са погребани в управлявания от бенедиктинци мемориал „Valle de los Caidos“, североизточно от Мадрид. Членовете на семейството искат да ги прехвърлят оттам в гробницата в столичната катедрала, ако не им се удаде да предотвратят ексхумацията.
Мемориалът обхваща също и внушителната базилика с гроба на Франко, построена по негово нареждане, за да бъдат погребани и почитани там загиналите „за Бога и Испания“ през гражданската война (1936-1939).
Църквата в „Долината на загиналите“ (на снимката) е изсечена в скалите с принудителния труд на политически затворници и военнопленници. През 1959 г. е осветена. Година по-късно получила от папа Йоан ХХІІІ титлята „Basilica minor“. Над комплекса се издига кръст, висок 155 метра. Гробът на Франко е място за поклонение за негови привърженици и десни екстремисти в Испания.
В криптата се намират костите на десетки хиляди войници. Много от тях са погребани анонимно. Но далеч не всички те са били привърженици на Франко. Сред загиналите има хиляди републиканци, жертви на войната. Много от техните близки до днес приемат това като унижение заради намиращия се в съседство гроб на диктатора.
Социалистите искат да сложат край на този призрак. Премиерът Педро Санчес, който е социалист, смята, че „една страна, която гледа към бъдещето, трябва да бъде в мир със своето минало“ и че никоя демокрация не може „да си позволи да има паметници, възхваляващи диктатурата“.

(kath.net;
sueddeutsche.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар