МИТИНГ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА – 11 НОЕМВРИ, НЕДЕЛЯ, 13.30 ЧАСА.

9 ноември 2018, 17:55

Скъпи енориаши – братя и сестри,

Съвсем скоро възпоменаваме мъченическата смърт на блажените български католически свещеници – Евгений, Павел, Камен и Йосафат, репресирани и убити в годините на тоталитарния режим.
Много важно е да си припомним факта, че тяхното убийство се случи в рамките на действащото по онова време законодателство.
Днес в страната на дневен ред е законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, който отново застрашава религиозната свобода, погазвайки основни принципи на правото, като влиза в противоречие с Конституцията на Република България и правото на Конституционния съд, както и това на Европейския съюз и на Конвенцията за правата на човека, и дори с други разпоредби в самия Закон за вероизповеданията.
Предвидените промени, за съжаление, ни връщат във времето на онези години, които по-възрастните сред нас все още си спомнят, когато всички християнски общности в страната преживяваха дни на големи изпитания – насилие и преследване, съдебни процеси, затвор и дълго продължаващи заточения, проверки, претърсване, полицейски обиски, изземване на религиозна литература, изгонване и недопускане в страната на чужди граждани, конфискуване на имущество.
Католическата Църква чрез Епископската Конференция, а също и представителите на други вероизповедания официално оповестиха и декларираха своето становище, но то не бе взето под внимание, тъй като законопроектът вече беше приет на първо четене през изминалия месец октомври.
Затова се налага и е крайно време да покажем публично нашата позиция, изразяваща пълното ни и категорично несъгласие срещу готвеното ново законодателство, засягащо всички вероизповедания в България!
Поради това ви призоваваме да се включите много активно на организиран митинг пред Парламента, на който заедно с представители от други вероизповедания ще се съберем на 11 НОЕМВРИ, НЕДЕЛЯ, В 13.30 ЧАСА. Молим ви да бъдете точни!
Скъпи енориаши, не отправяме към вас покана за участие в този митинг-протест, а ви очакваме!
И нека не забравяме, че Единството – „Съединението прави Силата“!
Бог да пази България!

отец Ярослав Бабик

Източник: Facebook, Католици в България

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар