Света Елисавета Унгарска

17 ноември 2018, 14:59

Св. Елисавета Унгарска, дъщеря на унгарския крал Андрей ІІ от династията на Арпадите, се родила през 1207 г. в Шарошпатак (днешна Унгария). Още на четири години била сгодена за Людовик, син и наследник на ландграфа на Тюрингия и Хесен, като била възпитавана в двора на бъдещия си съпруг в Марбург и в замъка Вартбург, близо до Айзенах.
От ранни години Елисавета се отличавала с благочестие и милосърдие – обичала молитвата, раздавала своите вещи на бедните, а когато пораснала започнала да навестява болните, да им помага с уважение, виждайки във всеки един Христос.
Приближил денят на венчавката на Елисавета и Людовик. През 1217 г. ландграфът на Тюрингия Герман І починал. Ландграфиня София, недоволна от любовта на своята снаха към бедните, се опитвала да отклони сина си от тази женитба и да му внуши мисълта да се венчае за девойка, „която умее да се държи така, както подобава на съпруга й суверен”. Но Людовик видял какво съкровище му е подарил Бог в лицето на Елисавета и се отказал да слуша думите на майка си. Времето показало, че той бил прав – техният брачен съюз се оказал много щастлив, но за съжаление твърде кратък. [още...]

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар